Најновије

АЛИЈЕВ ПРОГЛАСИО ПОБЕДУ: Изнео дрзак захтев Јеревану

Рат у Нагорно-Карабаху завршио се победом Азербејџана, рекао је председник Азербејџана Илхам Алијев на састанку са војницима.

Азербејџан (Фото: РИА Новости)

"Отаџбински рат је завршен. Азербејџан је у овом рату остварио бриљантну победу, наше земље су ослобођене окупације, окупаторе смо протерали из наших земаља", рекао је он.

Алијев је такође рекао да ће Баку проценити штету у Карабаху и од Јеревана тражити накнаду штете.

Крајем овог септембра ситуација у Нагорно-Карабаху је ескалирала: Јерменија и Азербејџан су се међусобно оптуживали за ескалацију сукоба започетог крајем 1980-их. Сви учесници су најавили потпуну или делимичну мобилизацију и борбе су започеле.

За месец и по дана бокови су три пута неуспешно покушали да зауставе ватру. У ноћи 10. новембра Русија, Азербејџан и Јерменија потписали су четврти документ. Према њему, азербејџанска и јерменска војска прекидају непријатељства, заустављају се на заузетим положајима и размењују затворенике. Јерменија мора вратити Бакуу регије Келбаџар, Лачин и Агдам.

У Бакуу је споразум назван предајом Јеревана. Илхам Алијев је нагласио да је документ најкориснији за Азербејџан: сада је, према његовим речима, војна етапа завршена и могуће је прећи на политичка питања.

Јерменски премијер Никол Пашињан заузврат је изјавио да му је одлука о миру тешко пала, али му је омогућила да задржи оно што би Карабах изгубио. У Јеревану су започети протести, демонстранти су уништили неколико владиних зграда.

Шта ће даље бити са Карабахом и јерменским светињама, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА