Најновије

Број заражених корона вирусом у Србији расте, а др Кон открива да ли нас чека ванредно стање

Члан Кризног штаба Предраг Кон упозорио је вечерас да Србија није далеко од катастрофалне епидемиолошке ситуације у којој људи више неће имати где да се лече, али је додао да не постоји ни "теоријска шанса" да поново буде проглашено ванредно стање.

Доктор Кон (Фото: Јутјуб)

Доктор Кон каже да је у Београду јуче регистровано 1.430 заражених особа, што је знатно више него што је било током читаве претходне недеље, када се тај број кретао између мање од хиљаду и нешто мање од 1.200.

- Таман је изгледало да смо достигли плафон. Надао сам да ће се у току ове недеље зауставити на том нивоу, али дешава се оно што је нажалост могло и да се предвиди - кривуља наставља да се пење", истиче Кон за РТС, а преноси Танјуг.

Каже да је многим истраживањима код нас и у свету откривено да је вирус присутан много више него што је званично регистровано.

- Тај број са којим се множи број званично потврђених случајева заразе је у почетку био између пет и 10, а након што су урађена истраживања то је између 10 и 20 - наводи Кон.

Доктор Кон објашњава да је ванредна ситуација арбитрарно дефинисана када је један од 1.000 становника активно оболео.

- Давно смо прошли епидемиолошку ситуацију у Београду, она је још у јуну проглашена и није никада ни гашена. Имате најновију уредбу о понашању у току епидемије и ванредне ситуације. То је правни акт где се тачно види које су мере и ако неко очекује да може нешто више добити од медицинске струке, он једноставно не схвата позицију струке у Кризном штабу - каже Кон.

"Ситуација у којој људи немају где да се лече"

Истиче да је у овом тренутку најважније да се створи правни оквир за спровођење мера и нада се да ће закон који ће у петак бити пред посланицима то и омогућити.

Он наводи да нема другог плана за даље осим да се ослобађају места и да се обезбеди да најтежи болесници имају где да се лече.

- Овај налет је толико велики и не би требало да се чудимо јер је следећи степен катастрофална епидемиолошка ситуација. То је ситуација у којој немају где да се лече људи. Мора да се разуме да не причам ово ради плашења него је то објективно стање - наглашава Кон.

"Људима није јасно"

Кон каже да је увођење ванредног стања било једино што је пробудило људе, али да сада нема теоретске шансе ни правног оквира да поново буде проглашено.

- Једноставно је немогуће. То људима није јасно. Ја вам као правни лаик објашњавам да је министар одбране у том случају писао писмо председнику и тако је проглашено ванредно стање - објашњава Кон.

Истиче да Кризни штаб никако не може да прогласи ванредно стање у било којој ситуацији.

- Ако немате могућност да спроводите најбаналније мере које су прописане, како да причамо о нечему озбиљнијем, без правног оквира који је требало да буде обезбеђен бар месец дана раније. Не сумњам у нашу способност адаптације и не сумњам уопште да ћемо наћи начина, али потпуно ми је нејасно да постоје људи који и даље причају да ово не постоји - каже доктор Кон.

Путин послао елитну јединицу у Карабах. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА