Најновије

РУСИЈА ТРАЖИ ДА СЕ ШИПТАРСКИ ЗЛОЧИНЦИ КАЗНЕ! ПУТИН ЗАГРМЕО: Тачи мора бити осуђен за тешке злочине над Србима!

Бивши шеф терористичке ОВК и доскорашњи председник лажне државе Косово Хашим Тачи, који се заједно са саборцима терети за мучење најмање 407 Срба и "нелојалних" Албанаца, од којих је више од 98 убијено, мора бити осуђен на максималну затворску казну у Суду за ОВК!

Путин и Тачи (Фото:president-ksgov.net/ Правда)

Ово је порука руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова, блиског сарадника председника Владимира Владимировича Путина. Лавров наглашава да је Западу ваљда сада јасно коме је НАТО пакт помогао када је 1999. године бомбардовао Србију и да у овом случају "не сме бити имунитета". Осим Тачија, иначе, пред Судом за ОВК оптужени су и Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими.

Сада је све јасно

Министарство спољних послова Русије, на чијем је челу Лавров, тврди да се Тачијевим одласком у Хаг показало да је косовска квазидржава предвођена људима који се повезују са криминалом и тероризмом.

"Кључно је да се сви они који су криви за тешке злочине које је открио известилац Парламентарне скупштине Савета Европе Дик Марти суоче са законом и заслуженом казном. Овде не може бити имунитета. Показало се да је косовска квазидржава дуги низ година предвођена особама које се повезују са нелегалним активностима, укључујући тероризам и организовани криминал. Откривени су поуздани докази за поткрепљивање тих тврдњи", пише у саопштењу и додаје се да су "западни покровитељи Косова затворили очи пред овим делом биографија штићеника".

"Сада западна јавност почиње да схвата коме је НАТО помогао када је бомбардовао суверену Југославију 1999. године. Косово је постало извор екстремизма и криминала. Надамо се да ће Запад коначно послушати упозорење о правој природи косовске 'државности' и да ће престати да слепо подржава оне који се неће ни на чему зауставити ради себичних политичких интереса. Москва обраћа пажњу на активности суда у вези с истрагом о кривичним оптужбама против бивших лидера ОВК", наглашава се у допису.

Коментаришући ове наводе, шеф Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да је процес у Хагу позитиван корак.

- После 20 година правда мора да буде задовољена. Ратни злочини не застаревају, наше тужилаштво има доказе. Ипак, ово није међународни суд, већ суд основан по косовским законима. Епилог остаје да се види. Кад је реч о правосуђу у Приштини, много пута се показало да је било у служби политике и да се уместо својим послом бавило застрашивањем Срба. Зато је важно да сви који су починили злочине одговарају, а докази морају да буду изнети пред судије - апелује Петковић.

Нема оправдања

Адвокат Тома Фила оцењује да ће се Тачи и остали челници ОВК бранити тврдњама о праву на побуну.

- То право није спорно с аспекта међународног права, али ће процеси открити оно што нису смели да чине. То је одмазда према цивилима. Дакле, они се позивају на неспорно право, али они за то нису ни оптужени, већ се терете за убијање и притварање цивилног становништва. То су ратни злочини и чак ни САД не могу да кажу да су они оправдани - објашњава Фила.

Весељи у суду: Нисам крив

Кадри Весељи, некадашњи шеф обавештајне службе ОВК, појавио се јуче у судници Специјалног суда, где му је прочитана оптужница.

- Чуо сам оптужбе и прочитао сам их. Допустите ми да кажем са пуним уверењем да нисам крив ни по једној оптужби - рекао је Весељи. Пре њега у суду су се појавили и Тачи и Краснићи, који су такође устврдили да су невини.

Трамп почео да објављује доказе о крађи на изборима! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА