Најновије

ВЛАСТ УВОДИ КОРОНА-ФАШИЗАМ! Вечерас у 19 сати се усваја закон без једног амандмана!

Измене предвиђају брже и ефикасније кажњавање због непоштовања епидемиолошких мера, обавезан кућни карантин и кућну изолацију, мере личне заштите

Српски парламент. (Фото: Јутјуб)

Посланици Скупштине Србије воде расправу о изменама Закона о заштити становништва ос заразних болести. Председник Скупштине Србије Ивица Дачић отворио је начелни претрес предлога Закона. Он је на самом почетку реч дао министру здравља Златибору Лончару, који присуствује седници са још неколико помоћника.

Иначе, на измене Закона није поднет ниједан амандман, а очекује се да гласање за овај документ почне око 19 сати.

– Пред нама је предлог закона. Молим Вас да овај предлог посматрате као још један од низа мера у борби против корона вируса. Овим предлогом закона уобличавамо правни оквир – рекао је Лончар и додао да ће настојати да епидемију држимо под контролом.

Министар је накн тога образложио све измене које се налазе у новом документу Закона.

Истакао је да никоме није циљ да кажњава грађане, већ да одредбама жели да заштити 95 одсто грађана који поштују мере, не иду на рођендане, славе славе скромно, не праве венчања и свадбе, и понашају се у складу са мерама.

Измене овог документа а све са циљем да се спречи даље ширење вируса корона, предвиђају увођење кућног карантина која ће бити строго контролисана.

Како стоји у предлогу закона, кућна изолација се прописује као противепидемијска мера издвајања инфицираних особа без симптома или са симптомима болести која не захтева лечење у болници.

Према закону, карантин у кућним условим налаже инфектолог или други доктор медицине у складу са наредбом министра, о чему обавештава епидемиолога надлежног института, завода за јавно здравље или друге надлежне здравствене установе.

Карантин у дужини трајања максималне инкубације

Дужина трајања карантина у кућним условима одређује се у времену трајања максималне инкубације одређене заразне болести.

Запосленима којима је одређена кућна изолација за време проведено у карантину припада одговарајућа накнада зараде у складу са законом, а решење санитарног инспектора о одређивању мере карантина представља и потврду о спречености за рад док та мера траје.

Ако се мера карантина у кућним условима одређује детету које није навршило 14. година или лицу које није у стању да се само стара о себи, решење се издаје родитељу, односно старатељу и истовремемо је потврда о спречености за рад док траје кућна изолација.

Мера кућног карантина могу се применити и према путницима који улазе у Србију из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом, предвиђено је законским изменама.

Здравствени надзор над особама у карантину врши надлежни завод, односно, институт за јавно здравље, као и медицински тим који борави у карантину, а обезбеђење обавља орган управе надлежан за унутрашње послове.

Према закону, мере личне заштите од инфекције подразумевају обавезу коришћења личних заштитних средстава у складу са природом болести, одређено понашање у затвореном и/или на отвореном простору, на јавним и приватним окупљањима и друге прописане мере личне заштите којим се спречава или сузбија ширење заразне болести.

Казне од 5.000 до 300.000 динара

Правна лица и предузетници који обављају делатност у објектима у којима бораве друга лица, дужни су да предузму радње и активности ради примене мера личне заштите, као и да одреде лице одговорно за њихову примену.

Контролу спровођења мера личне заштите врши санитарна инспекција, а у случају епидемије ширих размера, поред санитарне инспрекције биће могуће да контролу спровођења тих мера врше и комунална инспекција и комунална милиција.

Према новом закону у случају појаве епидемије заразне болести може се одредити и препоручена или обавезна ванредна имунизација против те заразне болести за сва лица, односно за одређене категорије лица, ако се утврди опасност од преношења те болести, као и у случају уношења у земљу одређене заразне болести.

Висина казни за неношење маски у затвореном простору и непоштовање физичке дистанце, остаће непромењена, 5.000 динара за физичка лица и од 50.000 до 300.000 за правна лица, али ће њихова примена бити бржа и ефикаснија.

Ево коме је Вучић јавно послао претећу поруку „маљем у главу“ и зашто! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА