Најновије

ЧЕКАЈУЋИ НОВЕ ИЗБОРЕ: Шта очекује власт, а шта опозиција?

Најава да ће се до пролећа 2022. године поново на биралишта – није изненадила ни аналитичаре, ни политичке партије. Део њих, пре свега опозиционих, очекује да ће се до тада променити изборни услови, док владајуће тренутно усмеравају пажњу на циљеве ове владе.

Скупштина србије (Фото: Народна скупстина Србије)

На састанку у просторијама СНС-а 20. октобра, обелодањен је партијски састав скупштинске већине и владе, али и то да ће се нова бирати у року од годину и по.

Председник Србије и СНС-а Александар Вучић рекао је тада да верује да ће парламент морати готово свакодневно да заседа у тих годину дана, и да ће посланици морати да донесу важне законе и да спроведу много реформи.

"Онда народ на изборима нека каже чијим радом није задовољан. Долазе председнички, београдски избори, да видимо да ли су људи за то да се руши Београд на води или подржавају да је то један од најлепших делова града", изјавио је Вучић.

Осим за чланове владајуће странке и њене коалиционе партнере, порука је то била и за остале политичке актере у држави.

Спремност СПС-а за допринос националном јединству

Партнеру напредњака од доласка на власт 2012. тренутни приоритет нису нови избори, већ нови задаци.

Ђорђе Милићевић из СПС-а истиче спремност социјалиста да најпре дају допринос националном и државном јединству, решавању државних и економских питања и да дају допринос очувању политичке стабилности која је потврђена на парламентарним изборима.

Шапић: Може доћи до договора, а и не мора

Нови коалициони партнер у јавности је већ виђен и као будући на истовременим београдским изборима. Лидер СПАС-а Александар Шапић ипак, уздржан је о томе.

"Нисмо разговарали о београдским изборима, сад да ли ћемо разговарати – претпостављам да хоћемо. Да ли ћемо се договорити – не знам. Тако да нема ово сада везе са београдским изборима, а да ли ће доћи до договора, стварно је рано да бих то рекао", напоменуо је Шапић.

Истиче да је увек био отворен за разговор, али да из разговора може доћи до договора, а и не мора. 

Најава да ће се после трећих редовних убрзо на девете превремене парламентарне изборе од увођења вишестраначја – другачије је одјекнула међу опозиционим партијама које су из различитих разлога ван парламента.

ПСГ најављује нову политичку понуду  

Покрет слободних грађана, који није прешао цензус, у међувремену је променио лидера.

Председник ПСГ-а Павле Грбовић каже да ће сасвим сигурно пред грађане, када год ти избори били, изаћи са новом политичком понудом, са неким људима који имају капацитет и ауторитет да ту понуду носе.

"Ми ћемо се бавити искључиво тиме како да живот грађана доведемо на један виши ниво, јер смо уверени да Србија заиста може и мора да живи много боље него што живи данас", поручио је Грбовић. 

ДС: Ако се испуне захтеви, треба изаћи на изборе 

Део опозиције која је бојкотовала изборе, пре одлуке о будућем учешћу, чека исход међустраначког дијалога. Позитивнији од два претходна циклуса, на ФПН-у и уз посредовање европарламентараца.

Захтеви су им исти – медијско представљање, пре свега, на јавном сервису, слободно гласање, укидање функционерске кампање...

Председник Демократске странке Зоран Лутовац истиче да, ако се то оствари, свакако треба изаћи на изборе.

"Ако Александар Вучић мисли да расписује поново изборе под знацима навода, који то нису у суштини, онда нема смисла, онда је потребно да ми као политичке организације подигнемо улог и да просто тражимо оно што нам припада и по Уставу и законима и да захтевамо да нам то буде испуњено", сматра Лутовац.

Када се може очекивати нови дијалог 

Ово питање сада прелази у институције – министарство за друштвени дијалог, али и парламент од чијег председника европски челници имају очекивања.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић оцењује да није реално очекивати да се до краја ове године почне са активностима по том плану.

Бојан Клачар из ЦЕСИД-а каже да времена има довољно уколико би се са разговорима кренуло крајем ове године и ако би се кључне ствари дефинисале негде до лета следеће године.

"То би могао да буде добар знак и за власт и за опозицију да ће се следећи избори одржати у битно другачијем окружењу", објашњава Клачар.

Другачија изборна утакмица од јунске, сматра Клачар, важна је, јер плурализам одговара читавој заједници, а не само појединачним партијама.

О присилној вакцинацији можете прочитати ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА