Најновије

РАДИОКТИВНИ ЦУНАМИ: Сједињене Државе брину руски подводни дронови „Посејдон“

Стејт департман је саопштио да државно-војни врх САД страхује да су руске дронови-подморнице „Посејдон“ у стању да изазову „радиоактивни цунами“.

Посејдон (Фото: Правда/РИА)

Помоћник америчког државног секретара за међународну безбедност и неширење оружја, Кристофер Форд, појаснио је позицију САД:

„Алармантно је што Русија развија подводне дронове Посејдон, које по свему судећи намерава да опреми вишемегатонским нуклеарним бојевим главама које би биле лансиране преко океана у ратно време. Са намером да изазива радиоактивне цунамије који би просто поклапали америчке приморске градове“.

Форд је рекао и да  Сједињене Државе брине што Русија има систем нуклеарне одмазде „Периметар“ који је на Западу познат као „Мртва рука“.

О „Посејдону“ је први 2018-те говорио Владимир Путин, нагласивши да ће бити у стању да се креће великом брзином на врло великим дубинама.

Путин је тада открио и да ће моћи да носе и конвенционално и нуклеарно оружје, што ће им омогућити да ударају и по групама бродова око носача авиона, по обалским утврђењима и инфраструктури.

Први „Посејдон“ је сада у „фази тестирања“.

Кинески специјализовани портал Sohu, који се бавви војним и геополитичким темама и пандан је америчком National Interest, објавио је да је недавно амерички носач авиона „Двајт Ајзенхауер“ журно напустио Медитеран – заједно са пратећим бродовима – чим се у њему појавила руска подморница „Белогород“ која је носила и „Посејдон“.

Познати московски војни коментатор – пуковник Виктор Баранец – тим поводом је указао да су се Американци, ако се то заиста догодило, „непотребно уплашили“.

„Посејдони“ су намењени уништавању великих војних база и приобалних војно-индустријских центара.

„Улога `Посејдона` је да експлозијом изазову џиновски цунами који може да уништи све на обали и уз њу. Ако би за то користио нуклеарну бојеву главу - разорна сила би била много већа“

Баранец је истакао да је „неопрезно“ што се често по неколико носача авиона истовремено налази у морнаричкој бази Норфолк у Сједињеним Државама.

Не само због „Посејдона“ него и због бурног развоја високопрецизног оружја.

Баранец то није рекао, али је управо Норфолк једна од првих могућих мета „Посејдона“. Ако би дошло до ратног сукоба Русије и САД…

Капитулацијом Јерменије у Карабаху на сличан начин као Србије на Космету видимо шта је Путин од Черномирдина научио. Више о томе читајте ОВДЕ.

извор: Факти.орг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА