Најновије

ЗА ВОЈСКУ СКОРО 887 МИЛИОНА ЕВРА! Министарство одбране издвојило више новца ове године, део за машине и опрему!

Због пандемије вируса корона посланици су усвојили ребаланс буџета за 2020. годину према коме је Министарство одбране добило скоро 100 милиона евра више него што је било предвиђено крајем прошле године. Највише тог новца отишло је на изградњу Цовид болница и набавку медицинске опреме.

"Лазар 4", Војска Србије. (Фото: Јутјуб)

На основу измена и допуна Закона о буџету Републике Србије буџет Министарства одбране порастао је са око 787,8 милиона евра на 886,5 милиона, што значи да је већи за готово 98,9 милиона евра. На сајту Tango Six који се бави ваздухопловством истичу да је највећа разлика направљена у вези са набавком "машина и опрема".

- Првобитно је било планирано да се издвоји нешто преко 132,5 милиона евра, али је сада предвиђено скоро 208,6 милиона евра – дакле, разлика је преко 76 милиона евра. Друго издвајање које је значајно повећано је за зграде и грађевинске објекте, са око 8,94 милиона евра на око 39 милиона евра (повећање од преко 30 милиона).

Подсећања ради, током првог таласа Цовида 19 реконструисан је Војномедицински центар Карабурма и притом изграђен додатни објекат, тако да ова болница може да прими 70 пацијената са лакшом и средње тешком клиничком сликом.

С друге стране, смањила су се и одређена средства.

- Од осталих ставки везаних за војну технику, ту су средства за модернизацију наоружања и војне опреме (НВО), која су, међутим, смањена са око 81,48 милиона евра на 65,62 милиона, а буџетски фонд за НВО је, такође, измењен, повећан је са 3,41 милиона евра на 10,04 милиона евра. Као и у буџету за 2020. годину, ни овога пута неће бити посебних капиталних издатака за Министарство одбране. Када се саберу издвајања за машине и опрему, модернизацију НВО, као и буџетски фонд за НВО, добија се значајна цифра од преко 284 милиона евра.

На овом порталу подсећају да се са великом вероватноћом може претпоставити да ће део новца отићи на већ наручену технику, као и послове модернизације који су у току.

- Постоји могућност да је део ове цифре и предвиђен за набавке нове ратне технике, али не у толиком обиму као претходних година када је за велике набавке новац обезбеђиван из резерви, као и преусмеравањем новца који је био намењен другим министарствима. Као што већ знамо, у периоду од 2016. до 2020. највише новца, односно највећи део од око милијарду евра, потрошен је на куповину и модернизацију војних ваздухоплова као и набавку система за противваздухопловну одбрану. Од нарученог остало је да се испоруче француски ракетни системи ПВО Мистрал, највероватније кинески системи ПВО ФК-3, као и ловци МиГ-29 који су на ремонту и модернизацији у Белорусији - објашњавају на овом сајту.

Набавка "Лазара" и "Норе"

Када је реч о даљим набавкама наоружања и опреме, званично су најављени "лазар 3", самоходних хаубица "нора" Б52 М15, а у јединице су већ стигли прва оклопна возила БОВ М-16 "милош", као и командно-извиђачка возила БОВ КИВ. - Ускоро ће уследити испорука артиљеријско-ракетних система ПВО ПАСАРС. Од нових пројекта ту је модернизација тенкова М-84, модернизација борбених возила пешадије М-80, модернизација самоходних хаубица "2С1 гвоздика", увођење у наоружање самоходних вишецевних лансера ракета "морава", "огањ дигитални" и "огањ модуларни", као и набавка оклопних возила класе МРАП типа М-20.

Андрија Мандић послао поруку мандатару за састав нове владе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА