Најновије

КАКО ЈЕ СРБИЈА СА ОВИМ РЕЖИМОМ ЗАСЛУЖИЛА НАЗИВ ТРГОВАЦ СМРЋУ: Домаће оружје у Сирији и Нагорно-Карабаху: Од топова до пушака (ВИДЕО)

Наоружање и муниција извезени из Србије користе се у јерменским оружаним снагама ангажованим у одбрани Нагорно-Карабаха. На видео снимцима са ратишта могу се препознати противавионске троцевци М55 калибра 20 мм, минобацаче М75 120 мм и снајперске пушке Црна стрела 12,7 мм.

Минобацачи српске војске (Фото: vs.rs)

У ратном плену оружаних снага Азербејџана су део тих средстава и минобацачке мине произведене у Србији. Јермени су дошли до митраљеза М02 12,7 мм које су користили највероватније плаћеници из Сирије који се боре за рачун Азербејџана.

Противавионски топови М55

Министарство одбране Азербејџана свакодневно на Јутјубу ставља снимке са терена као део пропагандног рата и на рецентним снимцима од 5. новембра јасно се види гусенично борбено возило МТ-ЛБ на које је постављен српски противавионски топ 20/3 мм М55А4.

Проблемом мобилности оруђа чија је маса на ватреном положају нешто већа од једна тоне решили су једноставном уградњом на задњем делу МТ-ЛБ, поузданог артиљеријског тегљача наслеђеног из времена СССР-а. 

Јермени су поставили додатну заштиту за нишанџију. Самохотка је остављена у повлачењу као и раније два МТ-ЛБ један са ПАТ М55А3 и један са М55А4. На снимку од 5. новембра поред једног остављеног Т-72 види се још један МТ-ЛБ са М55А3. Чини се по детаљима на возилима и бојању које је различито на сваком примерку да број троцеваца у Нагорном Карабаху прелази три за која постоји потврда да су прошле године извезени. 

Пушка Црна стрела

На снимцима Министарства одбране Азербејџана од 27. октобра виде се у освојеној касарни у месту Физули примерак снајперске пушке М93 Црна стрела калибра 12,7 мм, карактеристичних муницијских кутија Заставине прозводње за пушкомитраљез М84 7,62 мм. 

Уочавају се и наслагани сандуци са минобацачким минама 120 мм и то лаким тренутно-фугасним М62П3 и димним М64. Према ознакама ради се о предратној производњи из фабрике Претис у Вогошћи.

Минобацачи М75

У прилогу ТВ станице АННА из Абхазије која је позната по извештајима из рата у Сирији сниманим у реалним борбама постављеном на Јутјуб 5. новембра види се дејство српским минобацачима М75.

Према новинару АННА ради се о борбама које се воде за врхове јужно од села Каринтак код града Шуши. Диверзанти Азербејџана од 31. октобра покушавају заузети доминантне тачке на терену, а Јерменска пешадија уз подршку између осталог минобацача из Трстеника то не дозвољава. 

Митраљез Којот

У јерменском ратном плану нашло се такође наоружање пореклом из Србије које има контраверзно порекло – митраљез М02 Којот 12,7 мм који је приказан на једном ТВ извештају.

Цени се да се ради о средству које су са собом донели плаћеници из Сирије који су врбовани од турске обавештајне службе и послани на Какваз. У Сирији раније су већ уочени Којоти у рукама анти-Асадовских милиција и претпоставља се да су тамо дошли као донација Саудијске Арабије која је легално увезла стотине митраљеза Којот. 

Одакле оружје у Јерменији

Средства ратне технике и муниција пореклом из Србије подударају се на извозним пословима фирме Вектура транс из Београда која се доводи у везу са контраверзним трговцем Слободаном Тешићем. 

Београдски недељник НИН јула ове године објавио је детаље из докумената о извозу у Јерменију уговореном 2018. Са изнајмљеним авионима Иљушин 76ТД, Иљушин 62М и Боинг 747 наручена средства превезена су са нишког и београдског аеродрома у Јереван у 16 летова прошле године и два лета 14. и 15. јула ове године. 

У истој недељи у којој је Иљушин 62М слетао у Јереван догодили су се вишедневни оружани сукоби на Кавказу. Према званичним тврдњама Бакуа који су документовани видео снимцима пронађене си докази да су Јермени користили минобацачке мине из нове производње фабрике Крушик из Ваљева.

На Јерменској ТВ станици приказана је обука на минобацачима такође произведеним у Србији. 

Према подацима на које се позива НИН према уговорима извезено је у Јерменију 142 минобацачких мина калибара 120 мм, 82 мм и 60 мм. Оне су прозиведене у Крушику као и 10 ракета 122 мм за вишецевни лансер ракета БМ-21 Град. 

Касније се када су Азербејџанци и Турци покренули офанзиву на Нагорно Карабах показало да су то ракете Г-2000, пројекат београдске фирме ЕДеПро заснован на стандардној руској ракети 122 мм, али са удвострученим дометом са 20 км на 40 км. 

На извозној листи било је 100 минобацача 120 мм произведених у фабрици ППТ-Наменска у Трстенику и три противавионска топа М55 из вишкова Војске Србији. 

Према подацима магазина НИН ради се о варијанти М55А4 са рачунарско-хидрауличним уређајем Ј171 који је у Заводима Црвена Застава у великим серијама израђиван 1980-тих година. 

На видео снимцима са терена види се да су Јермени имали и старији модел М55А3Б1 са колиматорским нишаном какав се производио од средине 1970-тих. Сва оруђа породице М55 повучена су из наоружања и понуђена су на продају. Почетком прошле године у вишковима се налазило 362 комада варијанте М55А4 и 535 комада М55А3. 

Све о руским тенковима Т-72Б1 који су донирани Србији, сазнајте ОВДЕ!

Извор: balkansec.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА