Најновије

ДР ДЕЈАН ЖУЈОВИЋ: Вучићевих 1,8 милиона вакцина? Ајд' да баталимо ту причу!

Власт је новим мерама покушала да остави утисак да се нешто ради, иако је све отишло предалеко. Уместо тога, требало је да седне пре три месеца и да прича о могућим мерама и сценаријима до краја године. Ако БИА председнику Србије Александру Вучићу даје неке податке као што је сам рекао, онда нека му она разради стратегију и концепте, а не да сада када више не можемо никуд уводимо нове мере - каже у интервјуу пулмолог др Дејан Жујовић.

Дејан Жујовић. (Фото: Јутјуб)

Како коментаришете нове мере Кризног штаба у борби против коронавируса?

- Ја се надам да те мере обухватају и ноћне клубове који су у центру града били пуни и током читаве вечери и да неће бити селективне правде као што је то пракса у овој земљи у последњих 30 година. Мислим да ове мере неће потпуно да задовоље тренутне потребе. Требало је да се стручно приступи квадратури сваког локала и да се одреди максималан број присутних људи. Дакле, стандард је да на четири квадрата имате једну особу и да то онда применимо у пракси. Ако тога нема, онда то не значи ништа јер постоје локали који ће бити дупке пуни у пола девет. Ишло се да се не повреди много јавност и да се угоститељи не наљуте, а да се ипак да утисак да се нешто ради.

Због чега се ишло да се не повреди јавност?

- Да се не иде са неким сувише радикалним мерама, на које би јавност одговорила такође радикално. Ово је мало балансеро приступ.

Како тумачите најаву председника Србије о 1,8 милиона доза вакцине?

- То је политичка најава и ја је не узимам за озбиљно. Користи се за домаће потребе и не треба је уопште разматрати и трошити време и новински папир на то и ја мислим да се то сигурно неће десити до Нове године. Ајд' да баталимо ту причу, од тога нема ништа. Колико ја знам, ова земља има шест милиона становника, а шта ћемо онда са осталима? Да ли сам ја као доктор вреднија особа од новинара, па ја треба да је примим, а Ви не? Извините, ја се баш не осећам пријатно због тога и то најискреније кажем. Шта сам ја овде, неки "убер Менсцх", а Ви сте шта - потрошна роба у овом друштву?

Шта ће радити све већи број нонковид пацијената који чека на терапију и лечење?

- Ово је већ отишло предалеко. Не постоји тај мајчин син који би могао да вам да неко генијално решење. То је тај пример који свака јавна личност даје грађанима. Ја идем у кафану, али најпре погледам простор на интернету, па идем. У локалу у који сада одем имате могућност да вам сто буде удаљен два метра од суседног стола и немам никог у својој близини, осим особе с којом сам изашао на вечеру. Значи, то се тако ради. Е сад, кад имате готово 4.000 заражених, ту више немате маневарског простора. Значи, о овоме је требало да власт седне да прича пре три месеца и да направи план и одређену градацију мера: шта ћемо до краја године - сценарио један, сценарио два, сценарио три.

Ако председнику Србије Александру Вучићу БИА даје информације да ће корона да траје, онда лепо нек му БИА разради стратегију и концепте. Ја верујем да они имају неку аналитику у својој служби, па ето, нека другу председнику дају те планове шта радити и којим редом. А не сада када дођемо у ситуацију да ви не можете више нигде да одете и ништа да урадите, сад као - ајмо, шта ћемо. Па нећете ништа. Значи, само молим Бога да моје колеге и ја издржимо што се посла тиче.

Како је то могуће, ако знамо да је све већи број заражених медицинских радника?

- Је л' Ви схватате да се лекари више не тестирају док немају симптоме?! Мене вечерас зове пријатељ који ради у у једном Клиничком центру, његова супруга је позитивна, он лежи поред ње без симптома, али ће сутра да иде на посао. Њега не желе да тестирају, јер ако га тестирају можда ће бити позитиван, а онда мора да оде у самоизолацију, а они немају лекара.

Зар то није мало парадоксално?

- Он већ ради са зараженим пацијентима и њима не може ништа, али може да зарази друге колеге, можда ће ући у возило градског превоза... И сад, ту бисмо могли да питамо једног директора, али тај директор је постављен по политичкој линији, а не стручној. А ако такав директор да такву одлуку, шта мислите - одакле тај ветар дува? Не знам само, онако аналитички размишљам, као неки Ђуро припадник неке службе, па покушавам да уђем у тај мозак. Дакле, зашто ми нисмо имали планове? Зашто чекамо да се нешто деси па да делујемо? Зашто не идемо проактивно, него увек реактивно? Нисмо имали довољно времена? Хоћете ми рећи да је Предраг Кон сувише заузет? Хајде да верујемо у то!

Или, на пример, министарка и докторка Кисић Тепавчевић која отварање тржног центра, у ситуацији када имамо више хиљада оболелих, правда економским разлозима, а са само стотинак заражених смо затварани: и ми и ти тржни центри.

- Ја бих само питао нову министарку како то услужна делатност помаже економији једне земље. Како то потрошња пумпа економију? А и волео бих да дођем до података шта сада раде људи у фабричким погонима? Рецимо у корејским и кинеским фирмама, ови мученици што су носили пелене, искрено се надајући да их више немају. Како се друштво промени за 50 година тако лако, мајку му?!

Углавном, шта раде људи који раде на покретним тракама, каква је дистанца између њих, да ли они сваког дана добијају маске и како изгледају дупке пуни аутобуси којим долазе у погоне? Како се они штите? Тако се брани економија земље. Дарија Кисић Тепавчевић треба да окрене "Леони" да то пита, јер је то баш сад изричито њена обавеза. Зашто је нико не пита о тој теми? Дакле, докторка брани отварање тржног центра. Шта год да се деси у овом друштву, ми не можемо да изађемо као цивилизовнао друштво испред Народне скупштине и да искажемо било какав протест, али смо могли да одемо у тржни центар. Нас десеторо сада не може да стане испред Скупштине, јер можемо да будемо ухапшени и кажњени финансијски, али у пет поподне можемо да продужимо у локалну кафану и ту нема никаквих проблема. Па, људи, укључите мозак мало! Седите, направите план какав стварно треба да буде, овако се неће решити ништа.

Како онда очекивати да грађани имају поверење у надлежне институције?

- Ово су им резултати тог поверења. Ради се о апсолутном неповерењу чије анулирање није покушано ни једним потезом. Мислим да иста служба коју је друг председник споменуо јако утиче на јавно мњење које се јавља по друштвеним мрежама и апликацијама. Оне поруке од докторке из Немачке и од сестре из Италије? Је л'  Ви стварно то мислите да је неко сео да куца те глупости тек тако? Не, него је неки Ђуро седео тамо и то му је био радни задатак за тај дан. Мислим да се јако манипулише нашим друштвом у циљу стицања неких политичких, а богами и материјалних добара - закључио је доктор Дејан Жујовић.

Болесни се сатима смрзавају у корона редовима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА