Најновије

Иза Вучићеве борбе против мафије крије се дизање рејтинга

Председник Србије Александар Вучић, сад већ готово свакодневно, најављује рат против мафије, а недавно је у том контексту поменуо и "неке људе из државног апарата", који су се умешали у борбу два криминална клана, а који возе аутомобиле вредне 400.000 евра. Саговорници наводе да су овакве изјаве председника државе непримерене, те да су у функцији повећања или учвршивања његовог рејтинга, али и скретања пажње са драматичног пораста оболелих од коронавируса.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Чим је дошао на власт Вучић је тада као први потпредседник Владе као један од главних циљева поставио борбу против корупције и решавање 24 спорне приватизације, а у тој борби најчешће је помињао тада најмоћнијег српског бизнисмена Мирослава Мишковића, власника компаније Делта. Припремање терена за његово хапшење допринело је расту његовог рејтинга, који је, када се то кончано и догодило, са 24 одсто порастао на чак 40 процената, што је у том тренутку била огромна подршка.

Сви памтимо и када је пре шест година на конференцији за новинаре ниоткуда поменуо тада непознатог Драгослава Космајца и прогласио га за највећег нарко дилера у Србији. Он је после само неколико месеци и ухапшен, али не због дроге, већ због наводне утаје пореза.

“Што се правите блесави кад сви знате ко је највећи нарко дилер у Србији. И сад сви се плаше име да му изговоре. Јесте видели да у новинама се никада није појавио. Никад нико не сме ништа да каже о њему. Ја кажем – ударите на Космајца”, рекао је Александар Вучић у јуну 2014.

Тај “нарко дилер”, како је председник рекао, на крају је ослобођен.

Недавно је шеф државе као нови циљ поставио борбу против мафије и њу помиње готово приликом сваког свог појављивања у медијима, а оно је скоро свакодневно. Он је приликом једног свог гостовања на телевизији са националном фреквенцијом рекао да су се у сукоб два мафијашка клана укључили и “неки људи из државног апарата”, а потом поменуо и наводне особе из државне службе које се “сликају у возилима од по 400.000 евра”.

“Није проблем само у сукобу два клана него у томе што су укључили неке људе из државног апарата. Надлежни органи раде свој посао. За неке људе сам већ добио информације. Знате, кад се људи сликају у возилима од по 400.000 евра, а раде у државној служби, морате да се запитате одакле то, ко је то дао и за шта”, рекао је председник Србије.

Њему блиски медији избацивали су потом бомбастичне наслове о “функционеру из врха државе који вози ауто од 400.000 евра” и који ће “први бити ухапшен”.

“Вучић није изашао из мода радикалског опозиционог букача”

Ђорђе Вукадиновић, уредник Нове српске политичке мисли, наводи да су овакве изјаве крајње непримерене када долазе из уста радикалних опозиционара, а камоли када их изговори први човек државе. Он каже да Вучић никада није изашао из мода радикалског опозиционог букача, те да ма колико проблематичне и скандалозне, овакве изјаве не треба да чуде.

“Примарна функција ових изјава је маркетиншка и служи подизању рејтинга. То, међутим, не значи да у неким случајевима нема и други додатни смисао. То је и порука и уопозорење неким појединцима и структурама, којима је та шифрирана порука намењена. Најчешће је у питању и једно и друго. Према јавном мњењу и бирачима се емитује порука бескомпромисне борбе против криминала, а истовремено се том неком или некима поручује: ‘Смирите се, водите рачуна шта радите. На тапету сте’. То што ми не знамо ко је у питању, не значи да и ти не знају. Уосталом, сигуран сам да нема много појединаца у Србији који возе ауто од 400.000 евра, а поготово међу запосленима у државним структурама”, закључује Вукадиновић.

Он наводи да је врло могуће да се скрене пажња са драмтичне епидемиолошке ситуације, будући да се малтене дуплирају бројке заражених. Вукадиновић додаје да су овакве врсте наступа од стране првог човека државе непримерене и за сваку осуду.

“Или нека пусти институције да ради или да их охрабри, ако је то потребно. Нисам сигуран да ће бити спектакуларног хапшења. Ако га буде, неће имати утицај на његов рејтинг, као што је то било после хапшења Мирослава Мишковића”, каже он.

“Удар на Мишковића био најјаче маркетиншко оружје”

Да су Вучићеве најаве првенствено у функцији политичког маркетинга сматра и Драган Поповић, директор Центра за практичну политику. Он каже да популисти увек користе фразе попут “борбе против мафије”, корупције…

“Сваки популистички лидер се представљао као неко ко ће очистити државу од криминалаца. Тако је Вучић и дошао на власт. Удар на Мирослава Мишковића било је најјаче маркетиншко оружје. Сад је питање да ли се нешто унутар структура променило, па мора да шаље такве поруке”, наводи Поповић.

Он додаје да овакве изјаве служе и за скретање пажње са других проблема.

“Јасно је да је маркетинг, јер ту борбу не најављује неко ко је надлежан, као на пример Загорка Доловац, већ председник државе који нема никакве надлежности”, закључује Поповић.

Лазански имао важан састанак у Русији, а шта је договорено прочитајте ОВДЕ.

Извор: Nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА