Најновије

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ ЈЕРМЕНИЈЕ ЈЕ ЛАГАЛО: Народ обманут од првог дана рата; скандал тресе земљу (ВИДЕО)

Бивши шеф службе војне контроле Министарства одбране Јерменије, генерал-пуковник Мовсес Акопјан, који је 2016-2018. био начелник Генералштаба оружаних снага републике, одржао конференцију за штампу на којој је објавио скандалозне чињенице о рату у Карабаху.

Јерменска војска (Фото: Јутјуб)

Акопјан је 18. новембра поднео оставку на место шефа службе војне контроле, а данас је одлучио да јавности саопшти шта се заправо догодило на фронтовима и у канцеларијама команде.

Према његовим речима, одлуку о напуштању редова оружаних снага донео је 5. октобра, али је сматрао да ће његов одлазак у јеку рата наштетити војсци и зато је наставио да промовише рад одељења у оквиру својих могућности.

Генерал је коначно одлучио за његову оставку након што је премијер Никол Пашињан позвао војску да дође у Јереван и реши питања са "кукањем под зидовима", што значи да људи захтевају његову оставку.

Према речима Акопјана, током месеца и по рата, јерменско Министарство одбране ширило је лажи о ономе што се дешавало на фронту.

„Један од задатака информативног центра је да заведе непријатеља.

Али постоји један стандард - пуњење не би требало да прелази 30% информација. У Јерменији је лаж била сто посто “, каже бивши званичник Министарства одбране.

Акопјан је портпарола јерменског Министарства одбране Арцруна Ованисјана назвао "неспособним" и казао да је одговоран за лагање становништва земље више од месец дана.

„Он је неспособан у војним питањима, јер није командовао ни малом батеријом и често не представља суштину онога о чему говори“, генерал не оклева у формулисању.

Према његовим речима, управо због тога многи после потписивања изјаве лидера Русије, Јерменије и Азербејџана, којом је окончана борба у Карабаху, многи нису могли да разумеју и још увек не разумеју зашто је овај документ потписан.

„До 30. септембра 78% мобилизације извршено је у Карабаху, а 52% у Јерменији. Иако је општа мобилизација морала бити извршена 48 сати након почетка рата “, наставио је Акопјан.

„Петог дана рата већ смо имали 1.500 дезертера. Били су изоловани у Карабаху како се не би вратили у Јерменију и сејали панику “, саопштио је шокантну информацију јерменски генерал.

Према његовим речима, најозбиљнији проблеми били су и са оружјем.

Дакле, „ловци Су-30СМ налазе се у Јерменији без ракета намењених њима.

Упозорио сам управу на ово. Постоји посебна уредба руске владе која забрањује продају ракета за Су-30СМ другим земљама.

Понуђено ми је да купим ове ловце док сам био шеф Генералштаба, али сам одбио и пријавио руководству земље зашто нам нису потребни “, објашњава Акопјан.

Такође је објаснио зашто Јереван није могао да неутралише непријатељске ударне беспилотне летелице: „Понудио сам да купим противваздушне ракетне системе Тор, али су 2018. променили план набавки и купили комплексе Оса.

Сад питајте колико дронова су уништили комплекси Оса? Ниједан!".

„Ово што говорим данас, говорим са једном сврхом како бих спречио даље грешке“, резимирао је Мовсес Акопјан.

Реакција јерменских власти

Пашињанов портпарол Мане Геворгјан сматра да оптужбе које је изрекао генерал-пуковник Акопјан имају низак степен кредибилитета.

„Премијер оптужбе генерала Акопјана сматра апсурдним и, ако је потребно, коментарисаће их“, појаснио је Геворгјан и додао да „агенције за спровођење закона Јерменије морају проучити све изјаве генерала Акопјана, морају бити разјашњене и доделити им оцену“.

Јерменски генерални тужилац Артур Давтјан већ је послао снимак конференције за штампу Мовсеса Акопјана Специјалној истражној служби, са упутством да провери поузданост информација које је изнео.

У који рат је ушла израелска војска, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА