Најновије

Јосиповић: Шешељ уноси немир у региону

ЗАГРЕБ- Бивши председник Хрватске Иво Јоспиовић изјавио је данас да лидер радикала Војисалв Шешељ нема потенцијал да дестабилизује регион, али уноси немир, док су изјаве председника и премијера Србије Томислава Николића и Александра Вучића после паљења хрватске заставе биле коректне и показују жељу за наставак сарадње.
Војислав Шешељ / Иво Јосиповић (Фото: вшешељ.орг / ЈуТјуб принтскрин)

Војислав Шешељ / Иво Јосиповић (Фото: вшешељ.орг / ЈуТјуб принтскрин)

Јосиповић је у интервјуу Данасу подсетио да је Шешељ оптужен за најтеже злочине и да је, без обзира на то каква ће бити пресуда, један од протагониста говора мржње и ратни хушкач, што је наставио и после пуштања на слободу. - Не бих прецењивао Шешељев потенцијал да дестабилизира регију, није он толико важан ни толико моћан, али сигурно уноси немир и квари односе међу људима и државама - рекао је Јосиповић. Коментаришући оцене да је Шешељево пуштање, али и враћање у Хаг усмерено ка дестабилизацији и рушењу српске владе, Јосиповић је рекао да не може да разуме "зашто тако кажу" подсетивши да је обавеза сваке државе да поштује налоге суда. - Србија ће извршењем налога доказати своју снагу и приврженост међународно признатим вредностима и међународном праву. Одлазак Шешеља у Хаг, сматрам, неће нимало наштетити ни Србији ни влади - уверен је он. Према његовој оцени, поређење Шешеља и музичара Томсона, који заговара десни радикализам, је непримерена. На питање ко је допринео до стагнације односа Србије и Хрватске, бивши шеф те државе каже да су он и Борис Тадић, који је тада био председник Србије, значајно подигли односе две земље о чему најбоље говоре инвестиције, културна размена, број туриста, сарадња на прогону организираног и трансграничног криминала, па и значајна војна сарадња.
Прочитајте још:Шешељ: Ако једног дана умрем, то ће бити да бих Вучићу напакостио
- Мислим да смо дошли до лимита раста сарадње на председничком нивоу. Наше владе као да су се бојале одлучно да крену у рашчишћавање бројних и важних отворених питања..., а управо застој у решавању отворених питања, то нећкање да се с њима ухватимо у коштац, главни је разлог застоја. Наравно, допринос дају и поједине неодмерене изјаве, медијске хајке, неспортско навијање.... - рекао је он. Јосиповић је додао и да је добро што његова наследница на функцији шефа државе Колинда Грабар Китровић долази у Србију истакавши да је сигуран да ће наставити политику добросуседских односа. Јосиповић је такође рекао и да ће, највероватније, формирати своју странку и позвати сродне партије да у коалицији покушају да сачувају политичку снагу левице и центра. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА