Најновије

ОВО ЈЕ ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ ЗА ПРЕСТАНАК РАТА! Турска говори уместо Азербејџана: Нећемо стати док се Јерменија не повуче

Турски министар одбране Хулуси Акар рекао је у понедељак да Азербејџан неће зауставити своја непријатељства у Карабаху и суседним областима до потпуног повлачења јерменских снага из "окупираних азербејџанских земаља".

Турска војска (Фото: tsk.tr)

У говору одржаном у понедељак на отварању нове академске године 2020. - 2021. на турском државном универзитету за националну одбрану, Акар је рекао да је Азербејџан пријатељска земља, чак и братска према Турској и зато “их Турска подржава да наставе борбу за ослобађање своје историјске територије”.

Акар је истакао да шефови ОЕБС-ове Минске групе, Русија, Сједињене Државе и Турска, током година преговарачких процеса нису успели да допринесу решавању сукоба између Азербејџана и Јерменије, оптужујући потоњу да покушава да прошири подручје Земље коју су заузели уместо да повуку своје снаге из њих.

Наставио је да је “стрпљење Бакуа понестало и азербејџанска војска је кренула у контранапад, који се тренутно наставља са успехом”, напомињући да су “неке окупиране земље управо очишћене од јерменских снага”.

Акар је изразио уверење да Баку неће потписати никакав мировни споразум и да неће пристати на прекид ватре тек након што Јерменија повуче своје снаге са територије Азербејџана.

Такође је нагласио да је “азербејџанска војска врло професионална и ради у оквиру међународног права ... док Јерменија бомбардира, у очима све међународне заједнице, градове Азербејџана, што доводи до убијања невиних цивила”.

Турска се сматра главном присталицом Азербејџана у његовом сукобу са снагама Републике Карабах, која је једнострано проглашена 1991. године, и њеним савезником Јерменијом.

27. септембра избили су оружани сукоби на контактној линији азербејџанских и јерменских снага у региону Карабаха и суседних подручја, у најопаснијој ескалацији двеју страна у више од 20 година, усред међусобних оптужби за започињање непријатељстава и довођење страних снага милитанти.

Како ракете уништавају ракетне системе, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА