Најновије

ОВО СУ ЗА СРБИЈУ ВАЖНИ ИЗБОРИ: Шта је боље за наш народ, да победи Трамп или Бајден?

Америка и свет су на ногама - сутра се председнички избори! Копља укрштају актуелни председник САД, Доналд Трамп (74) кога је у кандидатури подржала Републиканска странка и "изазивач" Џозеф Бајден (77), кандидат Демократске странке и који као главну политичку референцу има осам година на месту потпредседника током два мандата Барака Обаме.

Доналд Трамп (Фото: flickr)

Са традиционалним нарастањем сензационализма кроз епоху нараста и драматичност у најави председничких избора у САД и на то се популација "остатка света“ већ навикла. Међутим, ови избори се дешавају у атмосфери која је по много чему јединствена и која заиста може лако заличити на буре барута.

Тешко да је неки председник САД дошао на функцију са више и јаче опредељених грађана Америке икада него Трамп. У шокантној победи коју готово нико није очекивао пре четири године, он је свакодневно скупљао нове непријатеље, али веома искусно и придобијао нове подржаваоце. Кроз страховит отпор, нарочито демократских структура, председник Трамп је доживео и преживео чак и опозив од стране Представничког дома, али и „ослобађање“ од стране Сената. Оно што му нико не може довести у питање, као главну врлину његовог мандата, јесте чињеница да нигде није започео ниједан нови рат, нити изазвао иједну жртву, смирујући притом током претходне четири године доста наслеђених и тињајућих сукоба.

Са друге стране, Џозеф Бајден долази после, у историји, највећег дијапазона демократских кандидата. Претрчавши све противкандидате у својој странци, некадашњи Обамин потпредседник се нашао на црти са Доналдом Трампом.

Са 77 година, он сматра да се "не може са стране посматрати осам година Трамповог шефовања у Белој кући јер би се тиме заувек и фундаментално променило биће америчког народа“. Бајден заговара много агресивнији приступ "одбрани“ и обећава у кампањи "стару славу Америке“, мислећи притом на војно-логистичко присуство.

Посебну улогу, дефинитивно већу него икада, у америчкој председничкој трци игра Русија. Потрошено је много времена и простора да се докаже да су Доналду Трампу на претходним изборима победу омогућили управо "зли Руси“ са својим хакерским системом и ангажманом на друштвеним мрежама, али није се далеко одмакло од тврдњи. Чак је и легендарни Мајкл Мур у свом остварењу доказивао овакве ставове, али се од доброг филма са претпоставкама није предалеко одмакло.

Са друге стране, Доналд Трамп је на волшебан начин одмакао најдаље у директном војном сукобу са Русима испаливши шест навођених ракета Томахавк на њихове положаје у Сирији и запушивши тако устима заговорницима идеје да су га Руси довели да би "имали свог председника на челу САД“. И поред шест испаљених ракета на руске положаје, глобални мир је очуван, а и репутација Доналда Трампа да није изазвао ниједан рат за време мандата.

Оно што ће свакако имати огроман утицај на изборе у најмоћнијом држави света су два фактора: коронавирус и покрет “Блек лајф метер”.

Први је зло које је запљуснуло планету у виду злослутног вируса са којим се и Америка суочила у првој половини ове године, а породица Трамп пре месец дана. Не чуде гласине да је Доналд Трамп исфингирао заражавање вирусом да би “упеглао” генерално лош старт борбе против Ковид-19 и гомилу незграпних изјава и поступака, док су се локални лидери борили за животе по целој Америци.

Опет, противкандидат Бајден нема оптерећење вирусом, обзиром да је ван јавних функција, а у прилог му посебно иде и чињеница да је био један од кључних играча у време настајања чувеног "Обама царе" програма који је посебно фокусирао сиромашно становништво у оквиру здравствене заштите, што је посебно болна тачка најширих слојева. 

Затим, серија сукоба и ивица грађанског рата у Сједињеним Америчким Државама изазвани су полицијском прекомерном употребом силе у више случајева и свакако ће се одразити на резултате гласања, као што се одразило на све сфере живота на целом континенту, а како - видећемо ускоро.

Стручњаци за праћење јавног мњења дају листом предност Џофефу Бајдену. Али, исту, још и већу предност имала је и Хилари Клинтон пре четири године и изгубила! 

Американци су решили да своју судбину узму у своје руке. О томе говори чињеница да гласова на “унапред гласању” никада није било више - преко два милиона, а и прогнозе да ће гласати рекордних 150+ милиона гласача.

Резултати ће се ишчекивати са нестрпљењем, али и са зебњом због довођења несташице личног наоружања и муниције у целој Америци у везу са изборима.

Шта конкретно избору у Сједињеним Америчким Државама значе за Србију? Могли би да значе много, али и ништа! 

Победом Доналда Трампа, вероватно би на добитку били Срби који живе у Америци пошто су успоставили изузетну сарадњу са актуелним америчким председником. Гласине о изузетној сарадњи добиле су ове године своју потврду у смањењу казне бившем сенатору српског порекла Роду Благојевићу од стране председника Трампа.

Оно што би, такође, било извесно Трамповом победом јесте даљи рад на Вашингтонском споразуму који је председник Србије потписао усред председничке кампање и који Трамп увелико користи као своје спољнополитичко постигнуће. Највећи проблем по Србију био би испуњавање неких од потписаних ставки у Вашингтону, а које би било директан прст у око неким од најмоћнијих држава и организација света.

Велико је питање да ли су саветници Трампа проучили синдром “срећног додира” Александра Вучића којим је учествовао у политичким каријерама Николе Груевског, Мила Ђукановића, Хилари Клинтон или Александра Лукашенка, подржавајући троје свргнутих из све снаге, а осуђујући путем резолуције јединог преживелог - Лукашенка.

Желећи да докаже да је “много паметан” како је рекао на РТС-у пред исхитрену подршку Хилари Клинтон, Вучић је довео Србију у незгодну ситуацију да квари унапред односе са администрацијом Трампа. Овога пута, ван свих дипломатских правила и праксе, исхитреност и директна подршка су се поновили и то би свакако требало да, обзиром на досадашњу умешност бирања страна српског председника, забрине Трампове вође кампање.

Оно што би, пак, требало да забрине Вучића је могућност победе Бајдена и његова наплата добре воље у инсталирању првог човека српске државе током његових првих лидерских корака. Уколико Бајден буде имао жељу и времена да се посвети косовском питању, сигурно је да ће му Вучићева директна подршка његовом противкандидату и неиспуњена обећања приликом довођења на власт дати пресудну ноту у том поступању.

Можда сте и испустили из вида да Америка сутра гласа. Можда сте мишљења да то нас и не дотиче превише. Врло је могуће да то заиста јесте тако, али чињенице говоре супротно. Да није тако, Косово се не би тако често спомињало у америчкој кампањи.

Дакле, још само један дан до гласања које ће, свакако, бити историјско шта год да буде исход, а са којим нас је, својом политиком, и те како умешао председник наше државе.

Како ракете уништавају ракетне системе, погледајте ОВДЕ.

Извор: Директно

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА