Најновије

АНАЛИЗА IFIMES-А: Који лидери Западног Балкана (ни)су по вољи Бајдена?

Нова америчка администрација, у сарадњи са ЕУ, мора тражити нове политичке лидере, који ће довести до неопходних политичких промена и просперитета земаља западног Балкана, наводи се у анализи Међународног института за блискоисточне и балканске студије (IFIMES).

Западни Балкан (Фото: Јутјуб)

Према анализи, већина тренутних политичких лидера на западном Балкану не могу бити партнери новој америчкој администрацији за свеобухватне политичке промене, а долазак те нове администрације председника Џозефа Бајдена представља кључни момент за такве промене на Западном Балкану, а нарочито у Босни и Херцеговини.

БиХ нема политичку вољу и јаке институције за борбу против криминала и корупције, а требаће јој помоћ америчких безбедносних обавештајних агенција, попут америчких агенција које су помагале Италији након Другог светског рата, да се обрачуна са мафијом, пише Ifimes .

Аналитичари сматрају да охрабрује чињеница да је новоизабрани амерички председник Џозеф Бајден такође разговарао о западном Балкану са британским премијером Борисом Џонсоном.

Истовремено, како се наводи, "забрињава чињеница да неки међународни представници у БиХ раде заједно са носиоцима криминала и корупције у одређеним земљама и са таквим међународним представницима неће бити могуће извршити свеобухватне промене".

Политичке промене на западном Балкану започеле су, према оцени Ифимеса, у Северној Македонији 2017. године, а успех македонског премијера Зорана Заева (СДСМ) и његове владе доказ је да су промене и могуће.

То је, пише Ифимес, показао и недавни вашингтонски споразум између званичног Београда и Приштине, који су потписали председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти.

Централно питање у региону је крај политичког дијалога између званичног Београда и Приштине, посредством ЕУ, потписивањем правно обавезујућег споразума, тврде аналитичари, истичући да је председник Србије Вучић одиграо важну улогу у обезбеђивању мира и стабилности у региону.

Пад 31-годишњег режима Мила Ђукановића (ДПС) такође је снажан подстицај за промене на западном Балкану, наводи Ифимес, додајући да и резултати локалних избора у Босни и Херцеговини, одржаних 15. новембра 2020. године, показују да су промене могуће.

Резултати локалних избора довешће до новог таласа политичких промена и представљаће увод у тектонске политичке промене које се очекују на општим изборима 2022. године у Босни и Херцеговини, прогнозира се у тексту.

Ситуација у Албанији, која је политички високо поларизована и, како то види Ифимес, на ивици је грађанског рата, забрињавајућа је, а само "захваљујући дугогодишњем политичком искуству и политичкој мудрости албанског председника Илира Мете грађански рат је спречен или избегнут". Успостављање "Мини шенгена" као најважније регионалне иницијативе важно је за снажну подршку америчке администрације.

С обзиром на то да је регион у недавној прошлости имао крвавих сукоба, важно је и да државе у свом правном поретку имају законе који забрањују негирање геноцида и холокауста, јер би то био прави цивилизацијски начин суочавања с прошлошћу, оцењује Ifimes .

Без ангажмана САД нема трајног мира, стабилности и просперитета на Балкану, јер значајан део политичких структура те регије има снажне конекције и у служби су неких других интереса, интереса ривала САД, закључује се у анализи.

За време Трампове администрације САД су се удаљиле од демократских вредности које Америци дају моћ и чине њену нацију јединственом. Следи мукотрпан пут ка враћању истинским демократским вредностима које красе САД, предвиђа Ifimes.

О оставци брата премијерке Србије прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА