Најновије

ПАО ДОГОВОР: Кина и Русија праве најјачи пакт

Кина и Русија на прагу су да направе најјачи пакт досад! Иако неће то отворено да кажу, усмерен би био против Сједињених Америчких Држава, али и појединих земаља западне Европе, чији су челници умислили да су владари света и људских живота.

Путин и Ђинпинг (Фото: kremlin.ru)

Наиме, министар иностраних послова Кине Ван Ји саопштио је након телефонског разговора са руским колегом Сергејем Лавровим да кинеске власти желе да обједине напоре са Русијом за борбу против глобалне хегемоније.

- Кинеска страна намерава да настави сарадњу са Русијом на високом нивоу, унапређује кинеско-руско партнерство. Кина је спремна да се раме уз раме бори са Русијом против једностране политике, протекционизма и хегемоније одређених држава, које наносе удар међународним односима и међународном поретку - наводи сајт министарства спољних послова Кине речи Ван Јија.

Пекинг је заинтересован за јачање политичког дијалога са Москвом и тешњу координацију ставова по важним питањима.

- Ми желимо да заједно са Русијом заштитимо наше заједничке националне интересе, праведност и равноправност у целом свету - рекао је Ји и додао да ће Кина заједно са Русијом и у борбу против пандемије и у опоравак светске економије.

С друге стране, прави пример утицаја великих сила на креирање политике онакве каква њима одговара догодио се баш на дан кад је Ван Ји причао о кинеско-руском партнерству. Комитет Генералне скупштине УН за социјална и хуманитарна питања усвојио је украјинску резолуцију, у којој се осуђује кршење људских права на Криму од Русије. Коаутори резолуције су Грузија, Немачка, САД, Велика Британија, Француска, Летонија, Литванија, Естонија и још неколицина земаља, а подржале су је 63 државе, 85 је било уздржано, а 22 земље су биле против. Србија је била одсутна.

Заменик руског амбасадора у УН Генадиј Кузмин окарактерисао је ове оптужбе о кршењу људских права као фантастичне инсинуације украјинске делегације.

- Могу то да поновим и на чистом украјинском: Це брехња (То је лаж) - рекао је Кузмин и подсетио "да је становништво Крима искористило право на самоопредељење, које предвиђа повеља УН, и то кроз слободно, мирно гласање у складу са свим међународним стандардима".

Кина спремна за месец

Кина је спремна за лансирање своје најважније свемирске мисије до сада, а циљ је доношење материјала са Месеца на Земљу. Биће то први пут након више деценија да се материјал са Месеца шаље на нашу планету. Ракета "Чанжен 5" (Велики поход 5) постављена је на лансирну рампу у свемирској бази Венчанг, а њено планирано полетање на Месец заказано је за почетак следеће недеље. Носиће лунарни модул са бушилицом, која ће по слетању на површину Месеца да направи рупу дубоку око два метра.

Патријарх на ивици живота и смрти, стање све горе. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА