Најновије

САД ЈЕ СВЕ У БОЖЈИМ РУКАМА! ПРЕКРСТИО СЕ И ПАО У КОМУ: Патријарх на ивици живота и смрти, стање све горе

Лекари у Војномедицинском центру на Карабурми улажу надљудске напоре да га одрже у животу.

Патријарх Иринеј (Фото: Јутјуб)

Патријарх је у овим тренуцима на ивици живота и смрти.

Подсећамо, патријарх је интубиран јуче у поподневним часовима, а његово стање је изузетно тешко и лекари улажу надљудске напоре да му спасу живот.

Поглавару СПЦ корона вирус, са којим се бори више од две недеље, ударио је на плућа, срце и друге органе, остављајући озбиљна оштећења због којих је он јуче, а после лавовске борбе за дах, упао у кому. Само секунд пре него што је затворио очи и изгубио свест, како сведоче лекари, патријарх се прекрстио, пише Ало.

Од среде вече Иринеј је почео отежано да дише и да има болове у грудном кошу, који су у току ноћи постајали несносни.

Од њега се нису одвајали тимови српских и руских лекара, који су по налогу руског председника Владимира Путина дојурили из Москве да помогну српским колегама у лечењу патријарха. Само захваљујући његовој жељи за животом, као и напорима лекара, он је преживео ноћ. Нажалост и наредног дана наставиле су се учестале срчане аритмије, пропраћене болом у грудима, а витални органи, један по један, почели су да отказују.

Из СПЦ су саопштили јуче око 11 часова да је опште стања српског патријарха погоршано и комплексно.

- Увидом у лабораторијске анализе учињене у току преподнева, лекарски конзилијум закључио је да је то погоршање последица ковида-19, и да је здравствено поглавара СПЦ „комплексно, али стабилно“ - стоји у саопштењу.

Црквени великодостојници нису крили да су веома забринути за живот поглавара СПЦ, али су ипак наглашавали да дубоко верују да ће он ову битку добити.

Владика Стефан Шарић, викарни епископ патријарха, је рекао да лекари константно прате његово стање, раде неопходна испитивања, дају најбољу терапију, али да нам предстоје дани борбе и забринутости првенствено због његових година.

- Симптоми изазвани коронавирусом код патријарха, који је 4. октобра примљен у болницу, испољили су се доста касније и нагло. Сада чекамо резултате испитивања и забринути смо, очекивали смо да ће се ствари развијати у другом правцу - рекао је викарни епископ патријарха Иринеја.

Патријарх Иринеј, који је на Велику Госпојину напунио 90 година, хоспитализован је 4. новембра у вечерњим сатима у ВМЦ Карабурма, након што је тест у оквиру редовне контроле показао да је позитиван на коронавирус. Тада није имао никакве симптоме и тегобе, напротив, осећао се добро. Тако је било и наредних дана. У прву кризу упао је у суботу вече, када су испољени знаци погоршања срчане слабости, неколико сати је био критично, али лекари су успели да га стабилизују.

Конзилијум: Патријарх није умро!

Током јучерашњег дана проширила се вест да је патријарх преминуо, а СПЦ одмах је то демантовала.

- Поводом лажних вести о наводном упокојењу Његове светости обавештавамо јавност да је, према званичном извештају конзилијума лекара који се стара о здрављу патријарха, његово стање неизмењено у односу на извештај који смо јутрос објавили - наводи се у саопштењу у ком се верници позивају да се помоле за здравље патријарха.

Монаси и свештеници у молитви

Пошто је објављена вест о погоршању здравственог стања патријарха Иринеја, монаштво и свештенство по храмовима и манастирима широм Србије посветило се молитвама за његово оздрављење. Сви у СПЦ сагласни су да је, за разлику од многих који су у страху од короне одустајали од служби, Иринеј све време био уз верни народ. Он се, иначе, опасним вирусом највероватније заразио 1. новембра у Подгорици (граду који је по броју оболелих међу највећим жариштима у Европи), када је у храму, кроз који су дефиловале хиљаде људи, служио опело на вишечасовној сахрани митрополита Амфилохија.

"У аутобус може више од 5 људи, у кафану такође, али слава код куће, е то је већ опасно?" Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало, Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА