Најновије

Абазовић спреман да се по цену напуштања власти супротстави угрожавању грађанског и секуларног концепта

Грађански покрет (ГП) УРА никада неће дозволити да се на било који начин угрози грађански и секуларни концепт државе Црне Горе, поручио је лидер те партије Дритан Абазовић, додајући да не сматра да предложени састав будуће Владе угрожава те темељне принципе.

Дритан Абазовић (ФРото: Јутјуб)

Абазовић је у интервјуу агенцији МИНА казао да је УРА апсолутно спремна да се, по цену напуштања власти, супротстави евентуалним притисцима у том правцу, и да то не треба ни да буде у агенди будуће Владе.

На питање да ли су гласачи коалиције Црно на бело, који су махом грађанске оријентације, изневерени саставом будуће Владе, с обзиром на то да у њој нема представника мањина и да се многи од кандидата за министре повезују са Српском православном црквом, он је рекао да не треба да брину.

„Ниједан гласач коалиције Црно на бело нема разлога за страх везано за то да ли је направио праву ствар на изборима. Наша платформа која је била за грађанску, европску и еколошку државу добила је подршку, и она се на неки начин остварује“, казао је Абазовић.

Како је навео, нова Влада још није изабрана, и није стигла да уради ниједну добру, или лошу ствар коју би требало критиковати.

„Тек након одређеног периода, ми ћемо моћи да кажемо да ли се наше програмске политике реализују, или Влада ради нешто супротно ономе што су била наша изборна начела“, појаснио је Абазовић.

Он је рекао да је сагласан са тим да постоје одређена персонална решења чији јавни ставови не кореспондирају са оним што је вредносни систем коалиције Црно на бело и ГП УРА.

„Али, да ли неко мисли да је могуће направити владу коју ће делимично или доминантно да подрже десничарске снаге у парламенту, а да немамо ниједно персонално решење са чијим ставовима у прошлости нећемо моћи да полемишемо“, упитао је Абазовић.

То, како је навео, није реално ни у Црној Гори, ни ван ње.

„Ако ме питате да ли бих изабрао нека другачија персонална решења у новој Влади да сам којим случајем мандатар, сигурно да бих то урадио. Али морамо да знамо да различити људи имају различите перцепције, и да желе тим са којим могу да раде“, додао је Абазовић.

Он је казао да не сматра да су предложеним саставом Владе угрожена секуларност и грађанско устројство државе, истичући да УРА никад не би подржала владу која би угрозила та темељна начела.

„Ми и даље немамо Владу, и не можемо да ценимо резултате нечега чега нема. Дакле, нико од нас неће дозволити да се на било који начин угрози грађански и секуларни концепт који Црна Гора има“, истакао је Абазовић.

На питање да ли ће посланици ГП УРА у парламенту ускратити подршку евентуалним предлозима закона који би ишли у правцу кршења тих уставних начела, и да ли је УРА спремна да се, по цену напуштања власти, супротстави евентуалним притисцима у том правцу, он је одговорио да је „апсолутно спремна“.

„Што се тиче ГП УРА и коалиције Црно на бело, никаква законска решења која би довела у питање грађанску Црну Гору и њену секуларност, не долазе у обзир“, поручио је Абазовић.

Према његовим речима, то и не треба да буде у агенди будуће Владе.

„У супротном, та влада не може да има подршку, нити та законска решења могу да имају 41 глас уз помоћ наша четири“, истакао је Абазовић.

Он сматра да будућа Влада није затворена ни за кога.

„Само мислим да је мандатар, по неким личним преференцијама, јер му је то омогућено, услед непостојања ширег договора да у њу уђу политичари, направио селекцију људи са којима он има лакшу комуникацију и са којима мисли да може да постигне бољи резултат“, појаснио је Абазовић.

На питање да ли, с обзиром на бројне критике представника коалиције За будућност Црне Горе на рачун мандатара, сматра да се може десити да Влада не буде изабрана на седници Скупштине заказаној за 2. децембар, Абазовић је одговорио да не очекује никаква изненађења.

Он је казао да поштује све ставове, и да мисли да сви аргументи који су се чули за и против стоје.

„Нисмо могли доћи до перфектног решења, нити мислим да игдје на свету постоји идеална влада, али мислим да је ово велики корак напред. У том смислу, очекујем да сви посланици ове три коалиције, а надам се можда још понеко, али тај број од 41 заиста не доводим у питање“, рекао је Абазовић.

Коментаришући оптужбе Демократског фронта да је мандатар Здравко Кривокапић „подешавао“ нову Владу по захтевима коалиције Црно на бело, он је рекао да би, да је то тако, „сигурно имали бољу Владу него што је она сад“.

„За све критике које могу да чујем од неких лидера ДФ-а имам само једно питање – да ли су они стварно желели промене у Црној Гори? Кад буду одговорили на то питање, мислим да ће бити разрешена читава ситуација везано за било коју будућу владу“, додао је Абазовић.

На питање да ли ће бити потпредседник Владе и министар одбране, како је предложио мандатар, и да ли му је можда понуђен неки други ресор, Абазовић је рекао да остаје при својим ранијим ставовима.

„Мандатар ми је рекао да би волео да будем једини потпредседник Владе, задужен за сектор безбедности. Ако он остаје при томе, ја сам спреман да прихватим ту дужност, али ако он има неке друге планове – немам никакав проблем да не будем дио тога“, прецизирао је Абазовић.

Он је рекао да му није познато ко ће бити министар унутрашњих послова, и да постоји неколико кандидата.

„Тражили смо најбоља решења. У сваком случају, много је важно да останемо фокусирани и да добијемо праву особу на том месту“, додао је Абазовић.

Како се Раљмуш Харадинај '’провео'’ у Хагу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА