Најновије

''РУСИЈА МОЖЕ ДА ИМА ПРОБЛЕМЕ'': Експерт хитно позвао Лукашенка да напусти земљу

Оно што се дешава у Белорусији може се назвати грађанским ратом. Тамо је већ погинуло најмање десет људи, а више од 30 хиљада је рањено. Тренутна ситуација у земљи је таква да не дозвољава да се воде преговори са председником Лукашенком, коме би било боље да поднесе оставку и преда власт. Ако се догађаји буду развијали по другачијем сценарију, онда и Русија може да има проблеме, каже Дмитриј Болкунец, експерт за руско-белоруске односе.

Александар Лукашенко (Фото: Председништво Белорусије)

„Најбоља опција за Лукашенка – да се потруди да преда власт и поднесе оставку, и да напусти земљу“, уверава он.

Опасно је за Лукашенка да остане у Белорусији, јер ће људи захтевати да се суди бившем председнику. Међутим, како је сугерисао стручњак, белоруски лидер вероватно неће добровољно отићи с власти. Ова опција је, такође, опасна по Москву, с обзиром на вероватне санкције које би увео Запад.

„Ако он то не учини, Сједињене Државе и Европа увешће Републици оштре санкције, због којих би и Русија могла да има проблеме“, цитира изјаву Болкунца URA.RU.

Такође, према његовом мишљењу, белоруска опозиција ће ускоро добити нове лидере.

Сукобе власти и опозиционо орјентисаних грађана у Белорусији изазвали су резултати председничких избора, који су одржани почетком августа. Лукашенко је објавио победу на изборима освојивши, како је саопштила ЦИК, 80,1% гласова.

Опозиција је одмах покренула протестне акције, које постепено јењавају, али још увек не престају. Органи реда строго сузбијају сваки покушај нелегалних акција.

Белоруско Министарство одбране је, у међувремену, „забринуто“ због ситуације на западним границама и наглашава важност заједничких маневара са Русијом.

О ердогановом плану за Карабах прочитајте ОВДЕ.

Извор: Балканрус

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА