Најновије

ШТА АКО СЕ СРБИЈА ЗАТВОРИ! Ово је листа економских последица у случају закључавања: На удару су сви

Поједине привредне гране у Србији већ се налазе дубоко у кризи, а ново "закључавање" додатно би ударило и на остале делатности. Последице би на крају ланца индиректно трпела цела привреда, а негативне ефекте би осећали и грађани, и то по више "фронтова". Ово не споре ни економисти, ни синдикалци, а лошу слику и прогнозе у случају закључавања аргументује и статистика.

Илустрација (Фото: vs.rs)

Евентуално закључавање прво би утицало на смањење потрошње, а потом и на пад производње. Негативан циклус затим би се прелио на запослене и то из два угла: потребе за њиховим радним местом, имајући у виду смањен обим пословања, али и из угла зарада које у околностима закључавања за менаџера постају економски неисплативе. Последице би се преливале и даље, преко смањеног извоза и пада инвестиција, и на крају пада стопе привредног раста земље.

Очигледно је да би практично сви били на губитку, па је зато лако разумљиво што надлежни стално позивају на опрез и поштовање мера, којима би здравствено стање могло да се побољша, а које сви врло добро знамо још од марта – носите маске, држите дистанцу, перите руке, избегавајте велике скупове.

На удару три групе радника

Угоститељство и туризам већ су на коленима. У једном моменту готово сваки трећи радник у овој области је остао без посла - било да ради у ресторану, хотелу или туристичкој агенцији. Најновији подаци говоре да је у посредничким агенцијама у туризму од марта до данас без посла остало више од 50 одсто радника, а у наредном периоду се очекује још отпуштања, показала је анкета коју су Субагенти Србије обавили међу 160 посредничких агенција.

С друге стране, најновији европски статистички извештаји потврдили су да су највеће жртве корона закључавања сезонски радници, радници на повременим пословима и запослени на одређено време. Према подацима Евростата, на крају другог тромесечја ове године у ЕУ је било око 19,2 милиона запослених на одређено време, док их је крајем прошле године било 22,2 милиона. То значи да се у првој половини ове године број запослених на одређено време у ЕУ смањио за око три милиона или за више од 13 одсто.

Најугроженија "трећа смена"

"Новим скраћењем радног времена најугроженији су сектори који раде "трећу смену", попут кафића или ноћних клубова. Ипак, ти бизниси још увек имају простора да преживе, иако не и да зараде превише. Већи проблем ће бити ако дође до додатног затварања, јер пандемија траје већ осам месеци и једна је ствар кад грип удари на здрав организам, а нешто сасвим друго када нападне исцрпљено тело", објашњава Љубодраг Савић, професор Економског факултета у Београду, и појашњава да је већина предузећа већ уморна, пословна "кондиција" им је смањена, залихе су мање, многи су изгубили пословне партнере од марта...

Професор Савић напомиње да улазимо у један прилично тежак и неизвестан период, јер нико не може да предвиди колико ће пандемија трајати.

"И држава је, такође, исцрпљена", додаје Савић.

Председник компаније "Галеб Група" Радослав Веселиновић каже да индустрија генерално пада, и да је сада само питање колико који сектор трпи.

"Највише последица трпе услужне делатности, угоститељство, туризам, хотелијерство, саобраћај. Већ сада долази до кашњења у испорукама репроматеријала, каснимо онда и ми у производњи, то је ланац који ће проузроковати пад промета, укупног прихода, добити... У таквим околностима врло је деликатно рећи да ли прибећи неком озбиљнијем закључавању."

Најугроженије сиромашне општине

Оцена је да би сада под "број један" требало да дође социјална политика и да би требало помоћи најсиромашније грађане.

"Многи ће у случају лоцкдоwна остати без послова у Куршумлији, Блацу, широм Србије, неће имати прилику да зараде ни минималац за који су радили. Зато је јако важно направити добар пакет подршке за сиромашне, а подаци показују да је чак четвртина људи на граници сиромаштва", наглашава Љубодраг Савић.

Синдикати: "Сачувати животе, али и привреду"

Председница Асоцијације слободних и независних синдиката Србије (АСНС) Ранка Савић је, с једне стране, поборник става да би требало "закључати" државу, јер како каже, "ниједан изгубљен живот не може се вратити", али је с друге стране свесна да би то имало велики утицај на привреду.

"Привреда и економија ће се брже или спорије опоравити, али ниједан изгубљени живот не може се вратити. Свакодневно добијам лоше вести и зато ми је ток мисли управо такав. Међутим, сматрам да неће доћи до потпуног затварања као што је било на почетку пандемије и да ће, пре свега, привреда радити. Овде је већи проблем од затварања то што у индустрији већ постаје велики проблем радна снага, где су запослени десетковани вирусом", наводи Савић.

Каже да је привреда већ у проблему.

"Угоститељство, туризам, друмски саобраћај су већ сада на коленима и дуго времена ће требати да се опораве и врате на стање пре короне. Нормално, ја потпуно разумем и шта значи људима да немају плате или да им се оне смање, али држава мора да изнађе начин да помогне и привреди и грађанима и запосленима", каже Савић.

Проф. др Бранислав Тиодоровић рекао је да ће крива везана за корона вирус бити можда заравњена и почетком следеће недеље. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА