Најновије

УЗАЛУД СЛАВЉЕ: Бајден долази прекасно да би спасио Црну Гору од дританизације и реинтеграције са Србијом

Нажалост, новоизабрани председник САД-а Џо Бајден долази прекасно да би спасио Црну Гору од дританизације, након које ће ваша држава ићи ка постепеној реинтеграцији са Србијом. На тој платформи су савезници Дритана Абазовића добили гласове, каже у разговору за ЦдМ Реуф Бајровић, копредседавајући Америчко-европске алијансе са седиштем у Вашингтону.

Ђукановић и Бајден (Фото: Влада ЦГ)

Он је тврди да ће прва промена у Црној Гори бити та, да ће Бошњаци и Албанци изгубити 90 одсто утицаја у институцијама, али и да је Бајденова осетљивост на такве ствари шанса да се сруше дритановци, јер без њих нема про-четничке власти.

У наставку истиче да „црногорски патриоти“ морају бити спремни да се политичком рововском борбом спречи непоправљива штета по државност Црне Горе до идућих избора.

“Врло је важно да се та несретна промена власти искористи да би се коначно упокојила лаж о диктатури Мила Ђукановића. ДПС и савезници су олако пустили да про-четничка опозиција гради тај наратив у међународним круговима након уласка Црне Горе у НАТО. Имање државе значи константну будност. Нема, што би ми у Босни рекли, рахатлука”, поручује Бајровић.

Бајровић шаље и јасну поруку – Ко год воли Црну Гору ће морати дати све од себе да пријатељима Црне Горе око Бајдена објасни да дикатуре никад није било, и да је Црна Гора слободнија од доброг дела чланица ЕУ.

“Прва промена у Црној Гори биће то да ће Бошњаци и Албанци изгубити 90 одсто утицаја у институцијама. Бајденова осетљивост на такве ствари је шанса да се сруше дритановци, а без њих нема ни про-четничке власти”, наводи Бајровић.

Говорећи о значају Бајденове побједе за самопроглашено Косово, Бајровић је јасан – Косово је независна држава и тако ће остати све док у њему остану војници САД и НАТО. Косовска елита је озбиљна и свесна ове чињенице.

Но, упозорава,  „да се Србија опет наоружала до зуба и сигурно би део елите у Београду пробао да војно опет узме делове Косова, да је то икако могуће“.

“Пошто нема будала које би кренуле на НАТО војнике, сада Београд игра игру исцрпљивања Запада с надом да ће се уморити и напустити Косово. Наде да ће Вучић бити разуман и кренути путем признања реалности Косова као независне државе су мртве”, тврди Бајровић .

Он сматра да је за очекивати  да ће нова администрација у Вашингтону пробати да поново успостави регионални баланс који је, наводно, додатно нарушио Трамп када је недавно отворено стао на страну Србије.

„Црна Гора ту има важну улогу јер је чланица НАТО и евентуално окретање нове власти према Београду ће бити озбиљан ударац за Америку која ипак жели да се Руски утицај у региону смањи. Сада ће нешто по том питању и пробати да се уради. Иако, руку на срце, прве две године Трампове владавине су по Западни Балкан биле добре јер је главна особа за наш регион био Мајк Пенс. Улазак Црне Горе у НАТО је добрим делом њеогова, и заслуга обавештајних служби које су помогле да се спречи државни удар 2016. и поспеши истрага и суђење учесницима”, наводи Бајровић.

На крају, Бајровић закључује – „сви који су западно оријентисани могу да одахну након што је Бајден изабран за председника САД. Косовари, Босанци и Црногорци посебно“.

Какво је право стање српске економије, сазнајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С/ЦдМ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА