Најновије

ЗАШТО НАПАДАЈУ ЕПИСКОПА ЈОАНИКИЈА? Борац за КиМ, противник Вучића и Мила!

Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије, који је од почетка новембра позитиван на коронавирус, увек је говорио о Косову и Метохији као светој српској земљи, критиковао је власт због угрожавања права грађана, а од тренутка доношења Закона о слободи вероисповести, заједно са народом и упокојеним митрополитом Амфилохијем, бранио је светиње од режима Мила Ђукановића. Јоаникије, као ни остале владике, није имао лепо мишљење ни о Александру Вучићу, а као и већина свештених лица, био је против тога да председник Србије говори на сахрани митрополита Амфилохија.

Владика Јоаникије. (Фото: Јутјуб)

Говорећи једном приликом о нацрту Закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница покушај да се направи преседан како би онда, по истом том моделу, на Косову и Метохији српске светиње биле узете и преписане на "Велику Албанију".

- О томе се ради, драга браћо и сестре, јер заједно раде, видимо то лепо - рекао је владика Јоаникије.

Навео је да смо чували веру и у временима мира и у временима рата.

- И у тешким временима ропства под Турцима одржали смо нашу вјеру и наше светиње. Иако су многе светиње рушене, као ова што је некада рушена, оне су опет васкрсавале јер се ми њих никада нисмо одрекли. Тако и у ово наше време имамо грдно искушење са нашим властима које хоће да отму од Цркве оно што је Божје. Хоће оно што је Богу посвећено да препишу на државу. А онај ко ти узима храм, ко ти узима црквену земљу, црквено имање, оно што је Богу посвећено, тај врши најгрубљи напад на веру, најгрубљи, најопаснији напад на завете предака, на нашу част и на наш образ - објаснио је владика Јоаникије.

- Онај ко хоће да ти узме храм, он хоће да те понизи и да те учини робом у твојој земљи, у твојој држави за коју су наши преци крв пролевали. Не можемо то дозволити никоме. Није храм моја прћија, нити је било кога другога, него је Божје и црквено власништво. То што је Божје, не сме бити људско - казао је епископ.

Дубока тајна КиМ упечаћена у душу нашег народа

Владика Јоаникије у најновијем обраћању огњиште српског народа на коме се сви грејемо, духовно огњиште, светиња, света српска земља.

- Тако је говорио патријарх. Исто тако, како је то њему било својствено, митрополит Амфилохије који је често посећивао КиМ, а посебно Пећку патријаршију и Високе Дечане, али и остале светиње, такође је носио КиМ у свом срцу. Мени рече један свештеник који је био са митрополитом Амфилохијем 1999. године после бомбардовања, када је сакупљао и сахрањивао тела по КиМ после погрома, да је тада видео да је митрополит од Црне Горе још више волео Косово и Метохију - сведочи владика.

Епископ Јоаникије био је хапшен због присуства на литијама у Никшићу на дан Светог Василија, а у притвору је провео три дана.

- Црква је хтела да празник Светога Василија прослави онако како се може, али да је била и отворена и за то да може бити изненађења, знајући колико народ воли овог Божјег угодника и колико му је одан. Кад смо видели сабрани народ пред Храмом светог Василија који жели да продужи континуитет Световасилијевске литије, која је јединствена у свету, ми смо, саветујући се са нашим митрополитом Амфилохијем и свештенством, нашли најбоље решење, да обавимо молитвени ход. Народ се после тога у миру, у слози и међусобној љубави разишао домовима. Проблеми су настали када се власт после тога умешала - казао је Јоаникије.

Пред изборе у Црној Гори позивао је да се гласа против Мила Ђукановића, казавши да је сваки слободни глас драгоцен као зраци јутарњег Сунца који дају живот, радост и слободу.

Воља народа испоштована је, а Мило Ђукановић је 30. августа изгубио изборе после 30 година проведених на власти.

Епископ Јоаникије, као ни покојни митрополит Амфилохије и остале владике није имао лепо мишљење ни о српској власти и Александру Вучићу.

Упркос великим притисцима, заједно са осталим епископима и свештеним лицима противио се томе да Вучић говори на сахрани митрополита Амфилохија у Подгорици.

Најмистериознији пројекат Пекинга ускоро ће бити представљен и носи поруку Вашингтону! Више о томе ОВДЕ.

Извор: direktno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА