Најновије

ЕПИДЕМИОЛОГ ЗАПРЕПАСТИО СВЕ: Ово кажем први пут, вирус се понаша знатно другачије у овом таласу

У последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 22.404 особа, њих 7.780 било је позитивно, док је нажалост 57 особа преминула. Корона вирус из дана у дан обара црне рекорде, те је у овом трећем таласу убедљиво највећи број заражених.

Илустрација (Фото: Pixabay. com)

Утисак је да се клиничка слика променила. Епидемиолог Предраг Кон  је на питање о  симптомима и клиничкој слици пацијената у овом таласу и да ли се они разликују од претходног таласа рекао:

 - Ради се о томе да се ради о једном огромном таласу који је налетео и једноставно, како рече, мислим да је проф. Бранислав Тиодоровић, плима, то више није ни талас, него много јако, много има заражених, па онда оно што се прима у болници више није исто као што је било раније.

Имате неупоредиво већи број тешких случајева и другачије симптоматологије. Тај утисак је да је дошло до неке промене, али утисак је варљив због овога што сам рекао. Имате огроман број онога што се не евидентира и што остаје код куће и практично се не прати у хоспиталним условима па се онда има утисак да је све другачије.

Време ће то искристалисати, сама вирусологија, то јест, вирусолози, не кажу да је дошло до неке промене. То су све само утисци у овом тренутку и нема ниједног јединог доказа да је дошло до неке промене вируса која на тај начин утиче.

Оно што јесте другачије је да се ми налазимо у јесење - зимској сезони и ја бих сад можда први пут рекао да је то знатно другачије, не само код нас, него буквално у целој Европи и на северној хемисфери, понашање овог вируса у току јесење - зимске сезоне.

Први пут га видимо сад у јесење - зимској сезони. Па се онда може питати да ли је то његов сезонски карактер ипак па да су утисци које смо имали раније да практично нема сезону, поставља се питање да ће такав утисак опстати, јер ово је ипак огроман пораст у односу на претходна два таласа код нас, односно на претходни талас који је био у Европи, рекао је Кон.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА