Најновије

ПРЕД НАМА СУ 3 СЦЕНАРИЈА У БОРБИ ПРОТИВ КОВИДА: Вакцина ће значити крај епидемије, али сада се тачно зна када побеђујемо вирус!

Да би се зауставила пандемија, потребно је да се стекне колективни имунитет, што би, у зависности од производње и дистрибуције, могло да се деси у року од годину дана до нешто више од две године, пише портал Статиста.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Да би се коначно зауставила пандемија коронавируса, која је за непуних годину дана широм света однела преко 1,4 милиона живота, потребно је да се вакцинише 75 до 80 одсто светске популације. Ово би, уколико би се појачали производни и дистрибутивни капацитети у свету, могло да се деси већ за око 400 дана након проналаска вакцине.

С друге стране, здравствени радници широм света, особе старије од 65 година и друге угрожене категорије становништва би могле да буду заштићене од ковида 19 већ за 200 дана од појаве вакцине. Ово су резултати истраживања објављени на порталу Статиста, који се бави анализом статистичких података, а предвидео је три сценарија глобалне имунизације након регистрације прве вакцине.

- Годишње се у просеку широм света произведе 3,6 милијарди доза вакцина против вирусних инфекција. Максимални производни капацитет се процењује на 6,4 милијарде доза. Иако би теоретски ово могло бити довољно да се за годину дана створи имунитет крда, више од половине капацитета је алоцирано за производњу осталих вакцина - наводи овај портал.

Проналазак и регистрација ефикасне и безбедне вакцине против ковида је само део проблема с којим ће се свет суочити. Масовна производња цепива, дистрибуција и административна регулатива су само неки од изазова који чекају свет, а према „најгорем“ од сценарија у овом истраживању, уколико би се производња наставила расположивим капацитетима, уз сва постојећа ограничења ланца снабдевања вакцинама, могло би се произвести 1,7 милијарди доза вакцина за годину дана. За стварање колективног имунитета би требало више од две године.

У најбољем, али и најнереалнијем сценарију, 5,9 милијарди доза би могло бити дистрибуирано за годину дана, али би то подразумевало „високо појачану производњу“, односно да се велики део капацитета који производе друге вакцине преусмери на производњу вакцина против ковида.

- Иако је овај сценарио могућ, чини се као најневероватнији, јер би то захтевало да се производни капацитети повуку с прављења других вакцина. Подразумевало би да становништво у свету буде у потпуности вољно да се вакцинише, а захтевало би и појачавање дистрибутивних канала - наводи се у истраживању.

Најреалнији сценарио делује онај према ком ће годину дана након појаве вакцине, уз делимично већу производњу, бити дистрибуирано 2,8 милијарди доза вакцина годишње, а имунитет крда ће се постићи за око 400 дана. Сви сценарији предвиђају довољну дозу вакцина да се вакцинише најугроженије групе.

Верица Јовановић, директорка Института „Батут“, рекла је да ће имунизација становништва у Србији бити ванредна и препоручена:

- Најпре се вакцинишу здравствени радници, али истовремено и старије становништво.

Сценарио 1

Уз постојеће капацитете у свету, за 365 дана би се могло произвести 1,7 милијарди доза вакцина, а имунитету крда бисмо се приближили за нешто дуже од две године .

Сценарио 2

Уз нешто појачане производне капацитете и ланац дистрибуције, за годину дана би могло да буде дистрибуирано 2,8 милијарди доза, а имунитет крда би се постигао за више од 400 дана.

Сценарио 3

Уз високо појачану производњу и нову логистику за дистрибуцију, за годину дана би се дистрибуирало 5,9 милијарди доза вакцина и постигао би се колективни имунитет.

Једино решење затварање, нисмо далеко од те мере. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА