Најновије

СТВАРАЊЕ МИНИ БАЛКАНСКЕ УНИЈЕ ЈЕ ЈЕДИНО РЕШЕЊЕ СРПСКО-АЛБАНСКОГ ПИТАЊА! Политички аналитичар изнео тврдње!

Политички аналитичар и публициста Шкељзен Маљићи оцењује да би оснивањем „мини Балканске уније“ дошло до нормализације односа Србије и окупиране српске покрајине, којим би се истовремено створили и услови да се цео регион Западног Балкана укључи у Евопску унију, истичући равноправност тих земаља у стварању савеза.

Такозвана полиција Косова (Фото: kosovopolice.com)

Маљићи је на тај начин прокоментарисао изјаву бившег дипломате на Балкану и професора на Универзитету Кембриџ Тимотија Леса да би регион Западног Балкана за време мандата председника САД Џозефа Бајдена могао да постане нови мултиетнички ентитет састављен од „шест држава“, уско повезан са ЕУ, и назвао га Еугославија, на чијем би челу била Србија.

– Има нешто што наводи на такву могућност, али ту уопште не бих спомињао Југославију, јер ће то бити неко европско решење за Западни Балкан. Сама та идеја онога што се популарно назива мини-Шенген или нека економска кооперација шест земаља Западног Балкана је некаква реална перспектива која може да доднесе решење за ову сложену ситуацију коју имамо дуги низ година и која спречава да се сигурност у региону успостави на неким стабилнијим основама – каже Маљићи.

Улога Србије – као Немачка у ЕУ 

Маљићи указује да Београд може да игра важну економску улогу, као што је Немачка има у Европској унији, али неће моћи да буде центар или да се цео тај пројекат схвата као некаква врста проширене Србије односно Југославије. Према његовом мишљењу тај савез ће у основи бити пројекат којим би се на миран, европски начин решило српско-албанско питање, а у оквиру тога и питање Босне и Херцеговине, Северне Македоније.

– Мислим да није тачно да је визија да Србија треба да преузме неку водећу улогу, то неће бити случај или ће бити нека врста дуализама или триализма. Постоје три фактора који ће омогућити да се ова визија оствари, а то је нека врста алијансе или савеза између Београда, односно између Срба и Албанаца, јер ће они бити две главне формације у етничком смислу који ће одржавати тај савез. С тим што по мом мишљењу центар неће бити Београд већ Скопље, односно Северна Македонија која ће на неки начин представљати ту трећу димензију овог савеза – истиче Маљићи.

Он сматра да Србија треба да призна реалност на терену и нормализују односе са суседима и да дође до српско-албанског помирења јер без тога нема мира у региону.

– Моје мишљење је да неће задовољити Србију него Србе, ако би они хтели да живе у некој унији где су сви Срби обухваћени, мање више као што су били у Југославији, јер је она на неки начин била најбољи оквир за решавање српског питања. Ово сада је нека врста европског решења где они не могу да играју улогу хегемона, него треба да прихвате реалност, да признају (тзв.) Косово, али и да живе у формацији са отвореним границама и формулама на којима се заснива ЕУ – објашњава Маљићи.

Главни српски криминалци су у најближем Вучићевом окружењу, више о томе ОВДЕ!

Извор: kosovo-online. com

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА