Најновије

НА ИВИЦИ СУКОБА, НАПЕТОСТ КЉУЧА: Украјина тужила Русију!

Украјина је поднела тужбу Међународном суду правде у којој захтева да Русија одмах обустави подршку проруским активистима који се боре на истоку Украјине.

Председник Украјине Порошенко (Фото: Синхуа)

Украјинско Министарство спољних послова је у тужби највишем суду УН оптужило Русију за "терористичка дела и дискриминацију током своје незаконите агресије", саопштило је у понедељак увече то министарство, преноси данас Ројтерс.
Русија је више пута негирала да шаље трупе или војну опрему у источну Украјину, подсећа британска агенција. У тужби, Украјина оптужује Русију да крши Конвенцију о финансирању тероризма "снабдевајући оружјем и пружајући друге облике помоћи илегалним оружаним групама које оперишу на украјинској територији". Међу наводним злочинима проруских активиста, у тужби се наводи обарање малезијског авиона на лету МХ17 2014. године, бомбардовање стамбених области у Мариупољу и Краматорску и напад на аутобус са цивилним путницима у близини Волноваке. Тужба сама по себи нема директне последице, мада би одлука суда у корист Украјине могла да буде обавезујућа за неке националне судове, што би теоретски могло да покрене правне кораке у циљу замрзавања или заплене руских актива, објашњава Ројтерс. Суд са седиштем у Хагу за сада није коментарисао на ову тему. Кијев, такође, оспорава акције Москве на територији Украјине тужбама поднетим Међународном кривичном суду и Европском суду за људска права, подсећа британска агенција. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА