Најновије

РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА У САД: Бајден пред победом, Трампу остао још само један адут, управо пада одлука! (ВИДЕО)

Бројање гласова председничких избора у САД ушло је у трећи дан, а победник још није познат. Пристиже све више гласова, али ништа још није завршено.

Џо Бајден (Фото: РИА)

Док је Бајден тренутно у благом вођству, Трамп тврди да је дошло до великих превара.

Кључне државе су тренутно Пенсилванија, Невада и Аризона.

Трампова кампања је тражила прекид бројања гласова док им се не омогући приступ и надзор.

21.00 Тренутно стање у Џорџији

Изјаву медијима дао је Габријел Стерлинг који је открио колико гласова још треба да се преброји.

- Неколико детаља о томе где смо, а све се може променити док пређем улицу. Преостало је још 47.277 гласова које треба избројати - рекао је.

20.53 - Поштански гласови

Гласови који пристижу мејлом бројали су се са закашњењем, а како амерички медији извештавају, поштанско гласање, односно гласање путем мејла углавном је одлика гласача Демократске странке. према проценама аналитичара Бајден је ближи победи и порогнозира се да ће гласови прситигли мејлом донети преокрет у његову корист у Пенсилванија, кључној држави без чијих 20 електорских гласова Трамп не може да освоји други мандат.

20.34 - Пресек у кључној држави

Председник САД Доналд Трамп има предност од 109.000 гласова у односу на Џоа Бајдена у Пенсилванији. У тој држави без чијих 20 електорских гласова Трамп не може освојити још један мандат, остало је да се преброји још око 370.000 гласова, односно, пребројано је 92 одсто гласова.

19.54 - Трампова жалба одбачена у још једној држави

Након суда у Мичигену и државни суд Џорџије одбацио је данас жалбу изборног штаба Доналда Трампа, који је тврдио да су помешани листићи бирача који су се изјаснили поштом на време и са закашњењем, тврди телевизијска станица Фокс њуз.

Жалба се заснивала на тврдњи посматрача којем се учинило да је дошло до мешања листића.

Државни судија у Џорџији је рекао да нема доказа да се то догодило.

"Нема доказа да су се мешали гласови у Чатам округу, односно, да је изборна комисија прекршила закон", рекао је судија, а пренео Фокс њуз.

19.50 - Бајден стигао у изборни штаб

Кандидат демократа Џозеф Бајден стигао је у изборни штаб те странке у Вашингтону. За сада није познато да ли ће уследити обраћање Бајдена.

19.45 - Трамп не може да победи без Пенсилваније

Пенсилванија је кључна држава за републиканског кандидата Доналда Трампа и без освајања 20 електорских гласова ове савезне државе актуелни председник не може добити још један мандат.

Према најновијим извештајима Трамп има око 114.000 гласова предности у односу на Бајдена, а остало је још око 550.000 гласова који нису пребројани.

19.38 - Медији дају разичите податке

Пројекције водећих америчких медија разликују се по подацима о томе колико електорских гласова тренутно имају двојица кандидата.

Према тврдњи телевизијске станици Фокс њуз, Бајден има 264 гласова, Трамп 214, а исто преноси и Ен Би Си.

На сајтовима Си Ен Ен-а, Би Би Си-ја и Гласа Америке наводи се да Бајден има 253 елекорских гласова, а Трамп 214.

Поред Неваде неизвесно је још у Аризони која носи 11 електроских гласова, Џоржији (16) , Северној Каролини (15) и Пенсилванији (20).

Победник избора ће бити кандидат који први стигне до 270 електорских гласова.

19.36 - Трампова жалба одбијена

Изборни штаб председничког кандидата Доналда Трампа изгубио је спор пред судом у Мичигену, пренео је Ројтерс.

Трампов штаб је тражио да се заустави глашање у овој америчкој савезној држави, међутим, државни судија Мичигена је одбацио жалбу.

Америчке медијске куће Фокс њуз, Си Ен Ен и Ен Би Си су прогласиле Бајдена победником у Мичигену са освојених висе од 50.6 одсто гласова, док је Трампу припало 48.8, на основу 99 одсто пребројаних гласова.

19.06 - Гласови војске још стижу

Пребројавање гласова војске који стижу поштом још се одвија у државама у којима није завршено попут Пенсилваније, Северне Каролине и Неваде.

Амерички предсеник Доналд Трамп сматра да гласови који стигну након изборног дана не треба да се пребројавају и подноси тужбе како би се обуставило бројање у државама за које сматра да у њима посматрачи нису имали приступ и нису могли да обезбеде фер процес, преноси Фокс њуз.

Како се наводи, у државама у којима су разлике између Трампа и демократског противника Џоа Бајдена посебно тесне, стотине хиљада гласачких листића се и даље броје и пресудни су за избор наредног председника САД.

18.39 - Бајден повећао предност у Невади

Кандидат Демократске странке Џо Бајден повечао је предност у Невади у односу на актуелног председника САД Доналда Трампа. Разлика која је износила 6.800 гласова сада је повећана на више од 11.000 на основу 88 одсто пребројаних гласова.

Невада доноси 6 електорских гласова, а Бајден тренутно има 253 док Трамп има 213. За мандат у Белој кући неопходно је да кандидат дође до 270 од 538 електорских гласова.

18.17 - Огласили се из Бајденовог штаба

Менаџерка кампање демократског кандидата Џоа Бајдена, Џен О'Мели Дилон, саопштила је данас да ће можда бити потребно време да би се видели потпуни резултати гласања у Аризони.

Она тврди да ће се смањити разлика између двојице кандидата у тој савезној држави, преноси Ројтерс.

О'Мели Дилон је додала да ће бити потребно времена, најмање до петка, да се виде јасни резултати из Аризоне.

18.06 - Изборна превара

Амерички председник Доналд Трамп најавио је да ће подићи тужбе у свим државама у којима је изненада дошло до преокрета у корист кандидата Демократске странке Џоа Бајдена.

- Подићи ћемо тужбу због крађе гласова и организоване изборне преваре. Имамо много доказа. Победићемо. Америка на првом месту - објавио је Трамп.

18.04 - Заустављено пребројавање гласова

Пребројавање гласачких листића пристиглих поштом у Филаделфији је привремено заустављено, преноси МСНБЦ.

Како се наводи, разлог је то што су демократе тражиле од врховног суда те државе да укине пресуду нижег суда о посматрачима надлежним за пребројавање гласова, преноси Ројтерс, без детаљнијег објашњења.

Филаделфија је за исход избора у Пенсилванији један од кључних градова, а у тој држави још није завршено пребројавање гласова.

18.02 - Северна Каролина

На основу 95 одсто избројаних гласова председник САД Доналд Трамп има око 80.000 гласова предности у односу на противкандидата из редова демократа Џоа Бајдена.

17.50 - Бајден муњевито стиже Трампа у Пенсилванији

Предност актуелног председника САД у Пенсилванији сада износи око 120.000 гласова на 92 одсто пребројаних гласова.

17.42 - Аризона

Традиционално републиканска Аризона приписана је Бајдену, али сувише прерано. На 86 одсто пребројаних гласова, Бајденова предност износи 6.900 гласова и има тенденцију даљег пада.

17.18 - Невада

Бајден има 8.000 гласова више од Трампа у Невади на пребројаних 86 одсто гласова.

17.12 - Битка за Џорџију

Амерички председник Доналд има предност у Џорџији од преко 18.000 гласова у односу на демократског кандидата Џоа Бајдена, а преостало је још нешто више од 61.000 гласова за бројање.

16.39 - Трамп: Гласови пристигли дан после избора се неће рачунати

Доналд Трамп, председник САД, поново се огласио на Твитеру, а љута борба за новог председника и даље траје.

- Ниједан глас који је стигао након дана избора неће се бројати - написао је Трамп.

16.24 - Ускоро резултати из кључних држава

Напета трка за новог председника САД и даље траје, демократски кандидат Џо Бајден, према проценама медија, ближе је победи, али пребројавање гласова и даље траје у неколико кључних савезних држава, које ће одлучити исход избора.

Нови резултати у појединим државама, који би могли да открију наредног председника, биће познати касније данас и сутра рано ујутру.

Међутим, подаци још нису коначни, а и даље треба да се преброји стотине хиљада гласова у кључним савезним америчким државама.

ЦНН је објавио када се очекују резултати у неким од кључних држава.

У Џорџији би то требало да се догоди у 16.30 по нашем времену, у Невади око 18 часова, а у Аризони сутра око три ујутру.

15.59 - Велика објава из Лас Вегаса

Трампов изборни штаб најавио је да ће ускоро обелоданити велику објаву из Лас Вегаса, а спекулише се да би могли да прогласе победу у Невади која би актуелном председнику САД донела још 6 електорских гласова.

15.27 - Трамп: Зауставите бројање

Председник САД Доналд Трамп огласио се још једном на Твитеру и затражио прекид бројања гласова.

- Зауставите бројање гласова! - написао је Трамп.

15.21 - Пенсилванија кључна

Сенатор из Пенсилваније Боб Кејси каже да је уверен да ће демократски председнички кандидат Џо Бајден победити у тој савезној држави и оцењује да би гласачки листићи из највећег града те државе Филаделфије, који се још пребројавају, могли да одлуче победу бившег потпредседника.

Кејси је за Си Ен Ен рекао да Бајден може да престигне Доналда Трампа, који тренутно води у Филаделфији, али се његова предност значајно смањила, нарочито када се преброји већи број гласачких листића.

Кејси предвиђа и да ће окрузи око Филаделфије, а потом се његова предност значајно смањила, погурати Бајдена ка победи.

Он сматра и да би Бајден могао да освоји више гласова у Филаделфији од бившег председника Барака Обаме.

"Председник Обама је умало освојио Филаделфију са (разликом од) 500.000 гласова. Пошто је излазност много већа, Џо Бајден би могао да то достигне, али не мора нужно", рекао је Кејси.

Он је додао да је разговарао с Бајденом у среду после поноћи и да је бивши потпредседник био "веома оптимистичан".

Ова држава, која носи 20 електорских гласова, једна је од пресудних за пут било ког председницког кандидата до 270 електорских гласова, који доносе победу на изборима.

Правни саветник Трампа, Рудолф Ђулијани, рекао је "да је у току велика превара" на изборима у САД.

14.43 - Најавио кандидатуру за изборе 2024. године

Репер Кање Вест који је се кандидовао као независни кандидат освојио је око 60.000 гласова, али чини се не одустаје од идеје да се једног дана усели у Белу кућу.

Он је већ најавио кандидатуру за следеће изборе објавивши на Твитеру уз своју фотографију уз коју је написао „КАНYЕ 2024“.

14.40 - Огласио се Бајден

Џозеф Бајден се огласио на свом твитер профилу, где је поручио да "сваки глас мора да се преброји".

14.37 - Како би Трамп могао до победе

Изборна трка за председника САД између Доналда Трампа и Џозефа Бајдена прети да постане не само најнеизвеснија икада у историји, већ се крај изборног процеса ни не назире гледајући развој ситуације у појединим државама где долази до потпуног преокрета.

Иако поједини већ спремају да прогласе Бајдена за победника, Трамп је још у игри. Како би могао да победи, и шта му је потребно, прочитајте ОВДЕ: ЛЈУДИ, ПА ЈЕ ЛИ ОВО МОГУЋЕ?! На помолу је вишеструки преокрет у Америци, а ево како Трамп може до победе!

14.34 - Бајден би могао да буде у улози Трампа

Иако Бајден победи, Републиканци су на добром путу да имају већину у Сенату, што би транзиционом тиму готово везало руке по многим питањима.

Нова математичка слика Сената би практично блокирала Демократе у бројним намерама, а шансе су да би се Бајден нашао у сличној ситуацији попут Трампа након што је ушао у Бели кућу.

14.11 - Топи се предност

Остало је да се изброји још свега неколико протцената гласова у шест кључних држава, након чега ће се знати ко је председник САД.

Након последњих извештаја ситуација је сада нешто другачија. Аризона, која је већ проглашена за земљу Демократа, сада је опет неизвесна, након што је Трамп смањио вођство Бајдена на око 10.000 гласова.

Са друге стране, Бајден је смањип предност Трампа у Џорџији, где му актуелни председник сада бежи за око 18.500 гласова.

13.53 - Трамп целе ноћи упозоравао на преваре

Трамп чини се не спава већ другу ноћ заредом. Док су се бројали гласови актуелни председник је пуштао твит за твитом, указујући на низ неправилности и сумњивих радњи.

- Шта је бре ово? У Детроиту блокирјау прозоре док броје гласове да се не види шта раде - неки су од коментара.

13.02 - Бајденови активисти исправљају листиће

Штаб актуелног председника САД Доналда Трампа поднео је тужбу у савезној држави Џорџији захтевајуц́и да се прекине бројање дописних гласова који су пристигли након изборног дана. Упркос постојец́ем року, штаб Џоа Бајдена позвао је ангажоване на изборима да иду „од врата до врата и помогну бирачима да унесу исправке на листиц́има које шаљу поштом“.

12.32 - Најопаснији моменат за Трампа
У Џорџији, држави у којој Трамп тврди да је победио, резултати се и даље броје. За сада, са 96 одсто избројаних гласова, Трамп има предност, али она се полако топи. Тренутно износи звега 0,4%.

Како се наводи, очекује се да стигне још гласова из Атланте.

12.30 - Огласила се Москва

Из званичне Москве нису желели да коментаришу изборну драму у САД.

- Ситуација која се развија не дозвољава нам да коментаришемо на било који начин. Ми бисмо радије направили паузу и сачекали да се разјасни шта се догађа - рекао је Димитри Песков, портпарол Владимира Путина.

12.21 - Полиција чува кутије

Тензије су знатно порасле у Аризони, која је од јутрос кључна држава за победу. Иако су је многи већ доделили Бајдену, Трамп је смањио разлику на око 10.000 гласова.

У Аризони су избили масовни протести због "крађе гласова", како су тврдили демонстранти. Званичници су у једном тренутку били присиљени да у помоћ позову полицију. Снимак полиције у пуној тактичкој опреми на Твитеру је објавила новинарка Еј Би Си њуза Никол Валдес.

12.15 - Трамп популаран код жена и Латиноамериканаца

Доналд Трамп је на председничким изборима добио гласове 57 одсто белих мушкараца, што је пет процентних бодова мање него на прошлим изборима, док је за њега гласало 54 одсто белкиња, што су два процентна бода више него на гласању 2016. године.

Како показују анкету, Трамп је повећао своју популарност код Латиноамериканаца, у односу на прошле изборе. За Трампа је сада гласало 35 одсто Латиноамериканаца и 28 одсто Латиноамериканки. Подршка му је порасла, у оба случаја, за три постотна бода.

Подсетимо, Трамп је у медијима константно био оптуживан за расизам и сексизам, што ови резултати побијају.

11.40 Прекинуто пребројавање у Аризони

Највећи округ у Аризони Марикопа Каунти објавио је нове резултате, према којима Бајден има 912.585 гласова, а Трамп 838.071. Претходно је Бајден био у предности од нешто више од 85.000 гласова.

У том округу пребројавање гласова је прекинуто због протеста. Очекује се наставак пребројавања у току данашњег дана.

11.06 - Ухапшено 50 људи

На протестима у Њујроку је дошло до сукоба са полицијом и ухапшено је најмање 50 људи.

11.00 - Тема број 1.

Избори у Америци привукли су пажњу целог света.

Томе сведоче и насловне стране медија, а лица Трампа и Бајдена осванула су као ударне теме и у Камбоџи.

10.57 - Округ који увек погађа

Бирачи округа Виго из америчке савезне државе Индијане тачно су предвидели председника на свим изборима од 1888. године, уз само два изузетка, а сада су гласали за Доналада Трампа.

Последњи председнички кандидат који је победио на изборима а није био већински миљеник бирача округа Виго био је Двајт Ајзенхауер 1952. године, пише Гардијан.

10.41 - "Меланија напушта Белу кућу"

Снимак на друштвени медијима изазвао је хаос у Америци, а многи тврда да се Меланија Трамп сели из Беле куће. О чему се ради прочитајте ОВДЕ: "МЕЛАНИЈА СЕ СЕЛИ" Видео из Беле куће изазвао пометњу на друштвеним мрежама, камион дошао по ствар! 

10.27 - Трамп се враћа у игру

Предност демократског кандидата Џоа Бајдена над актуелним америчким председником Доналдом Трампом у Аризони се смањује, па сада води за само нешто више од 10.000 гласова, јавља Си Ен Ен.

Како се наводи у извештају, резултат председничких избора одрзаних у уторак тесан је и у још две кључне дрзаве, Џорџији и Пенсилвањи,

10.16 - Друштво које се распада

Демонстранти у Портланду ноћас су запалили америчку заставу.

Стручњаци већ месецима указују на дубоку поделу у америчком друштву, а многи отворено упозоравају на могуће грађанске сукобе.

10.05 - На удару Невада и Аризона

Штаб актуелног председника САД Доналда Трампа може поднети тужбу због бројања гласова у Аризони и Невади, јавља Си-Ен-Ен, позивајуц́и се на неименоване изворе.

Републиканци желе, не само да оспоре резултат, вец́ и да успоре пребројавање гласова у овим државама, наводи америчка телевизија.

09.47 - Протести се прелили широм земље

Како јављају амерички медији, протести су одржани у најмање шест градова, укључујуц́и Лос Анђелес, Сијетл, Хјустон, Питсбург, Минеаполис и Сан Дијего.

09.12 - Жесток окршај у Њујорку

У појединим тренуцима су у Њујорку избијали жешћи окршаји демонстраната и полиције. Најмаје 50 особа је ухапшено.

Снаге реда пријавиле су "велику штету" у Портланду, где је ухапшено најамње десеторо, а хаос је завладао и у деловима Мичигена, кључне државе у изборној трци.

Слични протести одржани су у најмање шест градова, укључујући Лос Анђелес, Сијетл, Хјустон, Питсбург, Минеаполис и Сан Дијего.

08.50 - Трамп спрема оспоравање гласања

Изборни штаб председника САД Доналда Трампа поднео је жалбе у Пенсилванији, Мичигену и Џорџији, постављајући темеље за оспоравање гласања у државама у којима заостаје за Бајденом.

Нове жалбе, које се придружују постојећим републиканским тужбама у Пенсилванији и Невади, захтевају бољи приступ посматрача штаба локацијама на којима се гласачки листићи обрађују и броје, и изражавају забринутост због гласања у одсуству, саопштено је из штаба, преноси АП.

08.46 - Откривена превара са гласовима из сандучића

Пред јавност Америке је иступио један курир који је био задужен да носи листиће са гласовима. Како је рекао, надређени су им тражили да све гласашке коверте издвоје посебно, како би били печатирани "јучерашњим датумом".

08.22 - Рекордан број заражених

У сенци избора стигле су и лоше вести. Како јављају амерички медији, у САД је забележен рекордан број новозаражених коронавирусом - први пут више од 100.000.

08.19 - Протести широм Америке

У више америчких градова након председничких избора дошло је до протеста присталица и републиканаца и демократа, који захтевају да се гласање заустави, односно позивају званичнике да "преброје сваки глас".

У Њујорку су хиљаде продефиловале поред укрцаних луксузних продавница на Петој авенији Менхетна, док председничка трка и даље траје, а гласачки листићи се броје у кључним државама, пише Гардијан.

Како преноси УСА Тодаy, протести су претежно мирни али је повремено долазило до напетости и узаврелих емоција.

07.58 - Национална гарда на улицама

Национална гарда САД распоређена је у Портланду након ескалације протеста.

Демонстранти су почели да ломе излоге и инвентар града, због чега је интервенисала полиција.

07.47 - Поднете тужбе

Трампова кампања поднела је тужбе у Пенсилванији, Мичигену и Џорџији због пребројавања гласова.

07.42 - Американци изашли наоружани на улице!

На друштвеним мрежама објављене су фотографије са америчких улица, на којим може да се види како поједини грађани наоружани шетају међу демонстрантима.

Присталице Доналда Трампа одржале су протест испред места за пребројавање гласова у Детроиту и испред изборног центра у Фениксу. У Мичигену позвали су изборне званичникеда зауставе гласање, а у Фениксу су захтевале супротно - да прекину бројање гласова!

07.32 - Гренел: Није важно шта кажу медији о резултатима избора

Амерички дипломата Ричард Гренел, који је близак сарадник председника Доналда Трампа, поручио је да није битно шта медији говоре о исходу избора, већ да гласови морају да буду оверени.

"Није важно шта Фокс њуз и други медији кажу. Није важно шта Џо Бајден каже. Пребројавање гласова мора да се овери. Урадићемо то на правни начин". поручио је у среду на Твитеру.

07.20 - Најновији пресек

Остало је више милиона непребројаних гласова, али за сада је Бајден у вођству у односу на Трампа. Актуелни председин виђен је као победник у Џорџији и Северној Каролини, али биће му потребна барем још једна држава. За сада му, међутим, Бајден ремети те планове. 

07.12 - Три државе у центру пажње

Пенсилванија - Трамп води испред Бајдена са 164.000 гласова, али остало је да се изброје гласачки листићи из округа Филаделфија, који је традиционално наклоњен демократама.

Џорџија - Трамп води са око 28.000 гласова, бројање у току.

Аризона - Бајден води са 79.000 гласова, али Трамп је смањио јаз. АП је јуче прогласио Бајдена победником, али постоји шанса да би Трамп могао да престигне демократу.

07.07 - Ђулијани: Бајден сам за себе гласао 5.000 пута

Рудолф Ђулијани, правни саветник америчког председника и републиканског кандидата Доналда Трампа, изјавио је у говору у Филаделфији ''да је у току велика превара'' на изборима у САД. Бивши градоначелник Њујорка је поред осталог, у говору изнео бизарне оцене попут оне да су на изборима можда гласали и "мртви и Марсовци'', као и да је можда демократски кандидат Џо Бајден сам за себе гласао 5.000 пута.

07.04 - Трамп: Штета је већ учињена

Доналд Трамп од затварања бирачких места не престаје да твитује. Упорно понавља да се догодила изборна крађа и најављује тужбе.

- Наши адвокати су тражили "значајан приступ", али коју корист имамо од тога? Штета по наш систем је већ учињена и самим председничким изборима. Размишљајте о томе - наводи Трамп у својој објави на Твитеру.

Сједињене Америчке Државе су се званично повукле из Париског споразума о климатским променама. На Твитеру је Џо Бајден поново обећао да ће се САД поново прикључити овом споразуму.

07.03 - Бајдену фали још 17, Трампу 57 гласова

Према последњој пројекцији Си Ен Ен, Бајден има укупно 253 електорска гласа, а Трамп 213. За победу је демократском кандидату потребно још 17, а републиканском још 57 гласова електорског колеџа, тако да изненађења нису немогућа.

Изражено у процентима, то изгледа овако: Бајден 50,5 одсто, а Трамп 40 одсто.

07.02- Када ће стићи комплетни резултати избора?

Према изјавама званичника, резултати из Пенсилваније требало би да стигну у петак. Рок за гласове пристигле поштом у Невади и Аљасци је уторак следеће недеље. Гласови који ће се најдуже чекати су они из Северне Каролине који би требало да стигну у четвртак 12. новембра.

Шта је Трампов тим најавио поводом велике преваре на изборима, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА