Најновије

СИТУАЦИЈА У БЕОГРАДУ ЈЕ КРИТИЧНА! ДР КОН УПОЗОРАВА: Епидемиолошка ситуација прелази у ванредну! (ВИДЕО)

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон говорећи о порасту броја заражених коронавирусом у Србији каже да се епидемиолошка ситуација из неповољне погоршава и прелази у ванредну.

Др Кон (Фото: Јутјуб)

Кон је говорећи о болничким капацитетима у престоници рекао да ће се ту радити оно што се мора радити и да ће се тражити простор за смештај, вероватно ван Београда.

- Београд и даље апсолутно доминира, 1.106 је у Београду, што нажалост показује поново раст и да један дан што смо имали предах ништа није вредело. Видећемо сада последице прошлог викенда. Сада се региструју они који су се тада заражавали - рекао је Кон и додао:

Нажалост, очекујемо да се пораст настави. Он ће бити и током следеће недеље присутан, али се очекује да у току следеће недеље макар мало попусти то нагло повећање броја, али то не можемо бити сигурни.

Упитан да прокоментарише објаву на Фејсбуку у којој је апеловао на грађане да избегавају масовне скупове, поготово оне са уз гласну музику и певање, Кон каже да осећа потребу да се јасно лично изрази по том питању.

- Ми се нисмо састајали у Кризном штабу, и то би требало да се промени. Друго, наступа викенд, а викенд је време када долази до највише заражавања у Београду због тих фреквенција, контаката, посебно у условима где трешти музика, где се нагињемо, вичемо да бисмо се боље чули... Те ситуације се морају избегавати - упозорава др Кон.

Према његовим речима, преко викенда заиста треба и не дозволити такве околности у оквиру ноћног живота.

Осврнувши се на упозорења појединих лекара о порасту броја преминулих од коронавируса у наредном периоду Кон каже да нисмо ми неки други имунолошки људи од оних који су у нашем непосредном окружењу.

- Ми немамо неку посебну заштиту осим што смо до сада имали неку свест која нас је ипак извела из два таласа. Оно што у овој ситуацији наглашавам, то су маске, апсолутно бескомпромисно ићи на то да се маске масовно користе и доћи до тога да се санкционишу они који намерно крше мере - казао је Кон.

Како каже, здравствени систем је већ два пута показао да је спреман и способан, али сада је исцрпљен.

Говорећи о коронавирусу и деци др Кон је навео да је масовно присуство респираторних инфекција код деце.

- Сада се то још увек одржало, да је мање респираторних инфекција него претходних година, управо због маски - појаснио је Кон.

Критична ситуација у Београду

Кон је истакао да је у Београду критична ситуација са бројем заражених коронавирусом и да мора да се спречи даље преношење како би се сачувао здравствени систем.

Он је изјавио и да се број заражених коронавирусом у Београду смањује у укупној структури заражених, "што значи да се зараза прелива".

Он је на питање да ли се разматра затварање земље, што је корак на који су се одлучиле многе европске земље у овом тренутку, рекао да је могућа "одређена врста затварања, да су одређене ствари забрањене", али да ће евентуално ограничење кретања бити дефинисано на неки други начин а не онако како је било на почетку епидемије, када је био уведен "полицијски час".

Према његовим речима, досадашња искуства су потврдила да је Ковид-19 "системска болест", односно да не напада само плућа.

Размишљамо о продужењу распуста

Кон каже да се озбиљно размишља да се продужи јесењи распуст за основце, због погоршања епидемиолошке ситуације у Србији. 

Он је нагласио да је систем направљен тако да школе не морају да се искључују, али да има смисла дати дужи "предах", када је већ планиран јесењи распуст.

- У школама су још увек појединачни случајеви заражањавања, било је три кластера у средњим школама у Београду. Прошле недеље било је заражених у 61 средњој школи и 57 основних. То је два и по пута већи број заражених од недеље која јој је претходила и повећаваће се и даље. О продужењу распуста можемо да размишљамо и комбинујемо са другим мерама - рекао је Кон.

Он је нагласио да је важан и градски превоз у Београду и да њега треба растеретити.

Светска алијанса лекара саопштила оно што вам нико неће рећи. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: pink.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА