Најновије

ШКАБО: Манифест Покрета Активних Независних Креатора!

Нема добра од кукања и критике, камоли од чекања на некакав прави моменат. Згодитак на лутрији смо сви здрави-живи заболи још као микроскопски репати пуноглавци. Ко није задовољан добитком, нека прочита како су пролазиле колеге које су, потом, освајале премије на којекавим играма на срећу, диљем ове равни постојања. Постајали имућни преко ноћи, да би већ неке од следећих остајали без иметка. Ваљало се претходно: освестити, пробудити, покренути, пренути... речју: оБогатити. Сва наша оправдања су лоша; исправније их је назвати изговорима.  

Бошко Ћирковић Шкабо. (Фото: Јутјуб)

Пише: Бошко Ћирковић

Реално стање јесте умрежена параноја, на мрежи и ван ње. Реално окружење јесте већински сачињено од, фреквентним интензивним стимулансима измутираних, хиперпотрошача производа, услуга и идеја. Али, колико год деловало тешко и невероватно,  та (шатро) нова реалност не мора бити изабрана стварност.

„Свет који стварам једини је стваран.“ Тако сведочимо слободу добијену рођењем. Тако (п)остајемо живом иконом Творца. Притом, не морамо и не можемо сви стварати узвишена, препозната и призната, уметничка дела. Али можемо и морамо стварати с Љубављу: односе, заједнице, оброке, велике и мале свакодневне ствари... Садити, окопавати, пећи, сецкати, писати, лепити, читати, пећи, чистити, градити, копати, уздизати, цртати, снимати, програмирати, монтирати, клесати, вући, гурати... Добронамерно, смислено, храбро, поштено, солидарно, одлучно, примерно... Материјални услови, знања, технике и тенологија све то чине могућим, чак све једноставнијим. Сва наша оправдања су лоша; исправније их је назвати изговорима.

Нисам успео да организујем театрално најављени П.А.Н.К. курс ове јесени. Зато идеју дижем на виши ниво: Покрет Активних Независних Креатора. Тако се чини још смисленијом. Прилажем скромно знање и искуство, стечено креацијом разноврсних попкултурних садржаја, и искрену жељу да наставим и оБогатим деловање.  Позивам све који се препознају у претходним редовима на повезивање, формирање СА-веза. Не мислим ни на какво: формално организовање, регистрацију, нити укалупљавање. Немам у плану никава: укрупњавања, освајања, покоравања, профитирања... Штавише, немам никакав план. Осим ако се умножавање дарова и радости дељењем и стварањем могу назати планом.  

Свако ко се слично осећа већ је део Покрета. Треба само да се погледамо, послушамо, препознамо и исплетемо Ванвременски Вредносни Вез , наспрам пауколиког Ворлд Вајд Веба. Да се повежемо у лепршаво људско јавно друштво, наспрам ригидних моћних тајних друштава. Видим само четири услова, као четири слова акронима.

1. Покрет. Суштински различито од виролошки безбедног дигиталног комуницирања на даљину је физичко сусретање. Лицем у лице. Подразумева савладавање физичких дистанци и препрека, потпуно другачији начин повезивања нервних синапси појединца и, аналогно томе, повезивања појединаца у заједницу. Идеално остварење би била бројна екипа поузданих сарадника, заинтересованих за најразличитије акције.

2. Активност. Суштински је различита од кладионичарског праћења, предвиђања и капитализације резултата акција других; као и  комунистичког „радио не радио, свира ти радио...“ Свако би (у складу са могућностима, интересовањима, жељама, осећањем одговорности...) требало својевољно и поштено да даје (од) себе, за остварење заједнички постављеног циља.

3. Независност. Суштински различита од: намере команданта, полтронства, странчарења, непотизма, кронизма, буразеризма... Повезаност Љубављу, интересовањем и давањем, не страхом, интересима и грабежом. Флуидност и непостојање формалне структуре су свакако плодно тле за ову карактеристику јер практично онемогућавају маркетирање и спољно финансирање.

4. Креација. Суштина заједничкод деловања би требало да буде: СА (као метод), ЗА (као циљ) и ТРАГ-НЕ-МРЉА (као резултат). Кућа, инсталација, концерт, филм, трка, тренинг, акција чишћења краја, засађено дрво... све је могуће када је стварање пут, начин живљења, философија...         

 Манифест, Програм, Визија... У најкраћим цратама. Позив је отворен. Искра је у оку. Ватра у срцу. Патике у јако лошем стању... Макар у крају мене није тешко наћи. Ја сам онај матори за фискалном, у радњи. Спреман за акцију, у новој БС мајици. Рока док не придруже се и стари и млади... Цара Душана 29, Дорчол, брррте, Србија... 011-262-44-71...

П.А.Н.К. није мртав! Верујте ми! Доктор сам. Знам.                                  

Трговина органима, отмице, убиства - због овога шиптари иду у Хаг! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА