Најновије

СТЕЖЕ СЕ ОБРУЧ ОКО ЗЛОЧИНАЦА: Ево зашто је хапшење Краснићија важно

У кућу Јакупа Краснићија, некадашњег портпарола терористичке ОВК, који се сумњичи за учествовање у убиствима, мучењу и киднаповању Срба на Косову, упали су припадници Еулекса и тзв. косовске полиције. Акција је резултирала потврђивањем оптужнице против Краснићија и његовим пребацивањем у Хашки затвор.

Краснићи (Фото: Јутјуб)

Краснићи је, како се наводи у оптужници, био упознат са планирањем киднаповања, убистава и физичког злостављања српског становништва на Косову и Метохији. Његово хапшење, надајмо се, доказ је и да се стеже обруч и око Тачија, Харадинаја, Весељија, који су такође осуђени или осумњичени пред овим судом.

Почело у јулу

У јулу прошле године Краснићи је добио позив за саслушање у оквиру истраге и процесуирања ратних злочинаца. Како каже Божидар Спасић, некадашњи оперативац ДБ, Краснићи би могао да буде кључни сведок у осталим процесима. 

- Очигледно да је упад у његову кућу био са циљем прикупљања документације и доказа који се не односе само на његову улогу, већ и на улогу хашима Тачија, Рамуша харадинаја и Кадрија Весељија. Подсећам да је Краснићи једно време био портпарол те терористичке организације и код њега су сабрана не само документа већ има и непосредних сазнања, а и сам је под веома оптерећујућим доказима - објашњава Спасић.

Спасић наводи да је реч о новој методологијикоју примењује хашки суд, будући да скупљају документа, али и злочинце пребацују директно у Хаг.  

- Тај суд је веома тврд и спор механизам, он делује као неки правни ваљак, треба га покренути, али када крене, а мислим да ће то бити управо са овим случајем, онда ће то бити незаустављив процес и врло вероватно да ћемо већ почетком године имати прва суђења предвиђа Спасић.

Претња са запада

Политиколог Јелена Вукоичић прави осврт на политичку каријеру Краснићија, који је попут осталих најистакнутијих ОВК злочинаца дошао на власт. 

- Ово је дефинитивно човек који је из терористе израстао у политичара и обављао неке значајне политичке функције у лажној држави Косово, што овај случај чини занимљивим и оправдано се питамо шта стоји иза тога. Запад и Америка, онако како су од њих направили лидере, тако могу у сваком тренутку и да их униште - наводи Вукоичићева.

Оно што према мишљењу аналитичара може бити проблем у целој ситуацији везаној за хапшење злочинаца на КиМ јесу сукоби који би могли да угрозе локално становништво.

- Срби треба увек да буду обазриви јер сви проблеми политичке природе на тзв. косову често могу да се прелију на српско становништво и то може да резултира нападима на наше сународнике, који су често колатерална штета у овим политичким играма - сматра Вукоичићева.  

Какво је стање тренутно у Америци прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА