Најновије

ТИОДОРОВИЋ: Нема разлога за полицијски час и ванредно стање

Професор Бранислав Тиодоровић упозорио је да нас чекају два тешка месеца у борби са пандемијом, након што је у Србији јуче потврђено 2.412 нових случајева ковид-19, највише у једном дану до сада.

Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

Он је рекао да су, када број новозаражених пређе 2.000, једине ефикасне мере затварање свих угоститељских објеката после 21 час и ограничење окупљања на највише петоро људи.

Професор је за Блиц рекао да што пре требало ограничити рад угоститељских објеката на 21 или 20 часова, без обзира на економски утицај.

Он је оценио да тренутно у Србији нема разлога нити оправдања за увођење полицијског часа или ванредног стања. Гостујући на телевизији Прва, он је оценио да би увођење таквих мера “само довело до већих тензија и неадекватног одговора оног мањег дела становништва које се ни сада не понаша солидарно”.

– Ми смо прошли кроз те мере у ових осам месеци и знамо да закључавање никад није посебно добро решење. Сутра ће Кризни штаб разматрати епидемиолошку ситацију у земљи али мислим да нећемо ићи са неким затварањем као у Великој Британији и неким другим државама јер смо ипак у много бољој ситуацији у односу на њих”, казао је епидемиолог.

Навео је да се знало да ће новембар и децембар бити тешки као и да су стручњаци скретали пажњу на епидемиолошки ризик журки на сплавовима и у ноћним клубовима али да “ту није нешто посебно урађено”.

– Без добре контроле нема спровођења мера а свој део није урадио онај ко је требало да спроводи мере. У Београду су мере најлошије спровођене и ту је контрола била најлошија о чему сведоћи број новозаражених у главном граду”, казао је Тиодоровић.

Навео је да је и на југоистоку Србије број првих прегледа у ковид амбулантама повећан претходних дана за око 50 одсто као и да је повећан прилив пацијената на болничко лечење.

“Посебно је лоша ситуација у Прешеву и Бујановцу. У врањску болницу је током ноћи примљено двадесетак пацијената из тих места а углавном је реч о људима који су прелазили у Северну Македонију, између осталог и због шверца”, рекао је Тиодоровић.

Додао је да се пик овог таласа епидемије може очекивати средином новембра као и да је могуће да јесењи распуст за ученике у Србије буде продужен, односно да почне од наредног понедељка и да траје до 15. новембра. “Ако тада буде све под контролом, у смислу поштовања мера, онда ћемо иза половине месеца почети да спуштамо криву што ће омогућити да се здравствени систем избори са плимом која се ка њему креће, посебно у великим градовима”, навео је епидемиолог.

У овом тренутку, најтежа епидемиолошка ситуација је у Београду, затим у Новом Саду, Крагујевцу, Ваљеву, Шапцу, Лозници, Панчеву, а до повећања броја новозаражених долази и на југу и југоистоку земље, рекао је Тиодоровић.

Он је упозорио да се болнички капацитети полако попуњавају и подсетио да се најтежи облици ковид-19 јављају код старијих људи и хроничних болесника, али и да млади могу да испоље тежу клиничку слику.

То се ређе дешава, рекао је Тиодоровић, и истакао да је сада повећан број вирусоноша који доприноси томе да се и млади људи много чешће заражавају.

Тиодоровић је подсетио да је још у септембру упозорио да нас чека тежак новембар, а пре месец дана да су сплавови и ноћни клубови у Београду главна жаришта заразе и да је контролисање спровођења мера од кључног значаја.

У Србији је јуче број новозаражених корона вирусом први пут од почетка пандемије прешао 2.000 – тачно 2.412 нових случајева, на тестираних 12.617 особа, а преминуло је шест пацијената.

Према последњим подацима, у Србији је од почетка пандемије заражено укупно 53.495 особа, од којих је 850 преминуло.

Шта др Кон каже о тренутној ситуацији са короном прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА