Најновије

ГОРЕЋЕ ИДЛИБ, ТЕРОРИСТИ У АКЦИЈИ: Сиријски војници гину, Руси и Турци не стижу да их заштите

Терористи на југу провинције Идлиб заузимају положаје умерених група што би могло да указује на планове погоршања ситуације у циљу нарушавања договора између Турске и Русије, изјавио је заменик шефа руског Центра за помирење зараћених страна у Сирији контраадмирал Александар Гринкевич.

Сиријска војска (Фото: САНА)

„Терористи из групе 'Хаџат Тахрир Ал Шам' разоружавају милитанте умерених група и заузимају њихове положаје на линији раздвајања са владиним снагама у рејону Џебел-Завија на југу провинције Идлиб. То би могло да сведочи о плановима непомирљивих формација да додатно погоршају ситуацију како би осујетили реализацију руско-турских договора“, рекао је он на брифингу.

Гринкевич је такође истакао да милитанти повезани са терористичком групом 'Џебхат ан-Нусра' учесталије отварају ватру са територије идлибске зоне деескалације и да је од октобра погинуло скоро 40 сиријских војника.

„Ваздушно-космичке снаге Русије и оружане снаге Сирије не гађају цивилне објекте. Истовремено, примећена је значајна учесталост кршења прекида ватре од стране наоружаних формација, које су повезане са поменутом терористичком групом“, наведено је у саопштењу.

Према његовим речима, услед артиљеријске и минобацачке паљбе, као и диверзантских напада са територије идлибске зоне деескалације, од 1. октобра погинуло је 39 сиријских војника, а рањено је преко 40.

Договори о Идлибу

Путин и Ердоган су се састали у Москви 5. марта, како би разговарали о регулисању ситуације у сиријској провинцији Идлиб. Састанак је завршен доношењем заједничког документа који садржи три тачке: прекид ватре који почиње у поноћ у ноћи између 5. и 6. марта, успостављање безбедносног коридора у дужини од шест километара ка северу и југу од стратешки важног пута М4 у Идлибу и заједничке патроле двеју земаља од 15. марта дуж пута М-4 Б, који повезује Латакију и Алеп.

Макрон намерно води Француску ка почетку грађанског рата! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА