Најновије

ЗБОГОМ ЕУ: Скопљу блокиран пут до чланства

Бугарско министарство спољних послова обавестило је Европску унију да не може да прихвати предложени оквир за почетак преговора са Северном Македонијом.

ЕУ (Фото: РИА Новости)

Софија, како наводи портал Новините, сматра да нацрт резолуције, којом би био означен почетак преговора Северне Македоније и ЕУ, "не пружа гаранције да ће бити испуњени услови" које је Бугарска поставила.


Фото: Принтскрин

Бугарска, такође, сматра да је конструктивним приступом могуће доћи до решења за кратко време.

Софија од Скопља тражи да призна да "македонски идентитет и језик имају бугарске корене".

Највиши званичници у Скопљу, председник Стево Пендаровски и премијер Зоран Заев у неколико су наврата, претходно, одбацивали захтеве Бугарске да признају "бугарске корене македонског националног идентитета".

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији, пак, сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Суштински, Софија настоји да заустави захтеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине, што ће, како тврди Захариева, бити решено када Скопље призна да македонски језик и идентитет имају бугарске корене.

Бугарска је једина земља која блокира потписивање споразума о управљању границама између Северне Македоније и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Софија инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније, или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: "Према Уставу Републике Северне Македоније".

Бугарска наводи и да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као "писана регионална форма бугарског језика".

Како оптужница руши култ Адема Јашарија, прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС/Новините

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА