Најновије

ДА ЛИ ЋЕ БАЈДЕН СТАВИТИ ТАЧКУ НА КОСОВО? Први тест судбина Вашингтонског споразума (ВИДЕО)

Бивши шеф Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић рекао је за РТС да ће се Џо Бајден оријентисати на ојачавање НАТО-а и препуштање инцијативе ЕУ по питању решавања косовског проблема. Први тест ће бити шта ће се догађати са Вашингтонским документима, да ли ће их Бајден поништити или ће их дезавуисати, истиче Човић.

Бајден и Тачи (Фото: председништво самопроглашеног Косова)

Гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а Небојша Човић је рекао да ће Доналд Трамп покушати са правним тимовима да оспори резултат избора, али је навео да није оптимистичан да ће у томе и успети.

иче Човић.

Гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а Небојша Човић је рекао да ће Доналд Трамп покушати са правним тимовима да оспори резултат избора, али је навео да није оптимистичан да ће у томе и успети.

Гостовање Небојше Човића у Јутарњем дневнику

"Имајући у виду каква је била предизборна кампања и понашање када је Трамп ступио на дужност, био је на делу глобалистички концепт, у коме је буквално Трамп проглашен за човека који ништа добро не зна да уради", рекао је Човић.

Према његовим речима, то је кулминирало у предизборном периоду – највећу улогу су одиграли медији и друштвене мреже – које су се ставиле у позицију да оне пресуђују, а класична новинарска вест је изгубила смисао.

"Тај глобалистички концепт који је црно-бело примњен je на нама 1999. када су Срби једнострано проглашени за кривце, без икаквих анализа", каже он.

"То су сада први пут 2016. године применили у САД, то је била иначе њихова одлика спољне полтике, а Трамп је у јануару био апсолутно фаворит, порасла је економија, а имамо фактор короне", указао је Човић.

Човић је рекао да "можда Бајден има чаробни штапић, па ће једним махом да реши корону".

"Знамо врло добро господина Бајдена, био је 2001. и 2002. овде, знамо да је имао потпуно антисрпски став, где једну страну потпуно сатанизујете, а то је била Србија, али када смо се с њим видели није тако изгледало. Демократска странка је водила политику Клинтона и то малигну када је свет у питњу, а онда и када смо ми, наставило се са Бушом и Обамом, који се мање мешао", каже Човић.

Према његовим речима, Бајден има директне контаке са албанским лобистима.

"Да сам у праву, указује чињеница ко је све из региона честитао победу брзопотезно, то изгледа лицемерено", каже Човић.

Да ли ће Бајден сатвити тачаку на косовско питање

"Надам се да неће заборавити због старости да нас је бомбардовао", каже Човић.

Човић каже да решење косовског питања зависи од Београда и наше сагласности. 

Указује да ће бити притисака, а први тест ће бити шта ће се догађати са Вашингтонским документима, да ли ће их Бајден поништити или може да их скрене у страну.

"Оријентисаће се на ојачавање НАТО-а, и препуштање инцијативе ЕУ по питању решавања питања Косова", рекао је он. 

Само не треба сментути с ума да ће Бајден имати пуно унутрашњих проблема, Америка је високо подељено друштво по више основа, на спољнополитичком плану имаће проблема, раскинути су уговори о клими, СЗО, то ће одузимати енергију, објашњава Човић.

"Видећемо какав ће корак направити што се нас тиче, зависи који ће људи доћи ко ће бити државни секретари, гледајући акумулацију тих људи они су из Демократске странке", каже Човић. 

Говорећи о великом слављу у Америци, каже да су људи славили одлазак Трампа више него долазак Бајдена.

Како се Србија добровољно понижава, прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА