Најновије

Наоружан нуклеарним и конвенционалним ракетама: Нови кинески стелт бомбардер може да добаци до Америке

Нови кинески стелт бомбардер, наоружан нуклеарним ракетама, могао би да досегне америчке војне базе далеко ван граница земље, објавио је британски тинк-тенк институт са седиштем у Лондону.

Кинески Н-20 (Фото: Јутјуб)

Реч је о кинеском бомбардеру H-20 који је још у фази развоја, али у Пентагону верују да би могао да има домет од око 8.000 километара, као и да би могао да погоди америчка прекоморска подручја, попут Гуама. Други војни аналитичари сматрају да ће том бомбардеру и Хаваји бити унутар домета.

„Наоружан нуклеарним и конвенционалним ракетама, H-20 би представљао велики пробој у односу на претходну доктрину и праксу развоја опреме кинеског ратног ваздухопловства“, оцењује лондонски „Rojal United Services Institute“.

У свом извештају о војној моћи Кине за 2020. годину, америчко Министарство одбране навело је да ће H-20 вероватно имати домет од најмање 8.500 километара (5.280 миља).

То значи да би бомбардер могао лако да циља америчке базе на Гуаму, стратешкој америчкој територији удаљеној око 3.000 километара од кинеске обале, преноси „Дејли мејл“.

Кинеска војска најавила је план за развој овог бомбардера још 2016. године, а према наводима кинеских медија требало је да буде представљен овог месеца. Међутим, због епидемије вируса корона то је одложено.

Бомбардер ће, како се додаје, моћи да носи максималан терет од 200 тона.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА