Најновије

НАТО ПУКОТИНА У СРЦУ БАЛКАНА: Нови судар "због два века старе контроверзе''

Инсистирање Бугарске да блокира почетак преговора за учлањење Северне Македоније у ЕУ представља ризик за креирање још једне пукотине у југоисточном крилу НАТО, у условима када постоје дубоке подељености између Турске и Грчке, оценује грчки лист Катимерини.

Бугарска војска (Фото: Министарство одбране Бугарске)

Како преноси Плусинфо, Катимерини оцењује да се између Софије и Скопља креира нови судар "због два века старе контроверзе засноване на етничкој основи".

"И Бугарска и Северна Македонија су кључне чланице Алијансе у региону. Бугарска са њеном улогом као супервизор у Црном мору и јужној Русији, а Северна Македонија као тампон зона против даљег ширења руског утицаја у срцу Балкана. Обе земље веома снажно осечају последице америчко-руског сукоба утицаја", додаје лист.

Како наводи тај грчки лист, чини се да ривалство између Скопља и Софије још увек не утиче на НАТО који је на ставу да је реч о "европском питању који треба да реше државе чланице ЕУ".

"Чак и да је тако, бугарска блокада за улаз Северне Македоније у ЕУ не произлази од критеријума за чланство, као што су потреба за јачање демократије или сузбијање корупције, већ се она темељи на историјским тврдњама које подстичу национализам на обе стране и то би ускоро могло да утиче на НАТО, уколико се неслагања не превазиђу", додаје се у коментару Катимеринија.

Овај грчки лист оцењује да такви догађаји повећавају "антибугарски тренд" у Северној Македонији, док ставови Скопља према Софији постају агресивнији.

Лист такође наводи да су власти у Скопљу одбили захтев Бугарске да учествује у НАТО контроли ваздушног простора Северне Македоније и наглашава да су се повукли од учешћа у пројекту бугарске нуклеарне централе "Белене", те уместо тога су подржали пројекат за природни гас у пристаништу на северу Грчке Александрополис.

"У међувремену Бугарска се припрема за изборе следећег пролећа, док политичка елита жели да профитира на националним осећањима, покушавајући да креира нову балканску агенду засновану на период Отоманске империје и великих аспирација из 19. века, оптужујући своју балканску браћа да се одаљавају од правог пута", закључује Катимерини.

Иначе, Софија је пре две недеље блокирала почетак приступних преговора Скопља са ЕУ.

Бугарске власти оптужују Скопље да не ради на спровођењу Споразума о пријатељству који су те две земље потписале 1. августа 2017. године.

Такође Софија захтева од македонски власти да одустану од претензија за македонску мањину у Бугарској, да прихвате да се македонски језик у документима ЕУ наводи као официјелни језик према Уставу Северне Македоније, као и да прихвате у преговарачком оквиру да буде садржан и путоказ са прецизним датумима за спровођење одредаба из међудржавног споразума.

Како су '’терминатори'’ ушли у руску војску, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА