Најновије

РУСИ ОТВОРЕНО ПРОЗВАЛИ АМЕРИКАНЦЕ: Престаните да размештате нуклеарно оружје у земљама које га саме немају

Званична Москва је ставила до знања Вашингтону да са њим нема шта да разговара, а камо ли да преговара поводом Крима.

Америчка ракета (Фото: Aмеричка морнарица)

Заменик руског министра иностраних послова Сергеј Рјабков, у онлајн наступу на руско-америчком форуму «Дијалог Форт Роса», био је сасвим јасан:

„Морамо више радити на побољшању наших односа. Нарочито у вези са Кримом, али Крим није проблем за разговор. Ту је све одавно решено. Нисмо спремни да се нагађамо са САД».

У наставку је нагласио и да Русија нема намеру да са Сједињеним Државама води `рат санкцијама`:

- Ако САД то желе, нека изволе. У једном тренутку ће се (и вама) показати да та политика не води никуда и да не даје резултате. Ми се, у сваком случају, нећемо надметати на плану санкција ни са једном владом САД. И то питање је решено и затворено. За нас: једноставно не постоји -

Рјабјов је, иначе, позвао САД да престану са распоређивањем нуклеарног оружја на територији својих савезника који нису нуклеарне државе, јер то повлачи за собом нове ризике и представља кршење одредби Споразума о неширењу нуклеарног оружја.

„Надамо се да ће Сједињене Државе престати да деле нуклеарно оружје са својим савезницима и да ће престати да руковању тим оружјем обучавају људе у тим земљама. Очигледно је да то доводи до дестабилизације“.

 Рјабков је изнео да будућа једначина стратешке стабилности између Русије и САД и, вероватно, њихових савезника треба да укључује нуклеарно и ненуклеарно оружје које може да буде у стратешкој функцији.

Та формула, како је рекао, треба да укључује „нове врсте оружја, перспективне технологије и нову политичку стварност“. И навео:

„Предложили смо да идентификујемо оружје које представља претњу националној територији сваке стране, узимајући у обзир квантитативне и квалитативне аспекте односа снага између Руске Федерације и њених савезника, с једне стране, и Сједињених Држава и њихових савезника, с друге стране, како у погледу нуклеарног, тако и конвенционалног оружја, заједно са специфичним параметрима њиховог положаја. Спремни смо да утврдимо структуру и квантитативна ограничења за распоређене нуклеарне бојеве главе које су способне да нападну националну територију друге стране и да разговарамо о квантитативним и географским ограничењима распоређивања система ПРО“.

Извор: Fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА