Најновије

СИРИЈСКИ ПЛАЋЕНИЦИ НА НОВОМ РАТИШТУ? После Либије и Карабаха, Турци пронашли нову циљну тачку (ВИДЕО)

Турска се наводно припрема за размештање сиријских милитаната у региону Кашмир, који остаје жариште озбиљног сукоба између Пакистана и Индије, још од касних 40-их.

Кашмир (Фото: Јутјуб)

Сукоб око Кашмира започео је након поделе Индије 1947. године.

Индија и Пакистан полагали су право на целу бившу кнежевску државу Џаму и Кашмир. Спор око региона ескалирао је у три рата између Индије и Пакистана и неколико других оружаних окршаја.

Данас Индија контролише преко 55 процента Кашмира. Преосталим делом, формално познатим као Азад Џама и Кашмир (АЈК), управља Пакистан.

Сиријска новинска агенција "Хавар" (АНХА) изјавила је 9. новембра да се Турска припрема за размештање сиријских милитаната у Кашмир, где ће се борити као плаћеници против Индије.

- Турска обавештајна служба наложила је плаћеницима Султан Сулејман шах бригаде да припреме списак од 100 плаћеника, који ће проћи курс обуке у турском граду Мерсин у припреми за размештање у Кашмиру, где ће се борити против Индије - изјавио је Хавар, позивајући се на изворе упознате са тим питањем.

Према Хавару, турска обавештајна служба обећала је плаћеницима месечну плату до 3.000 долара током распоређивања у Кашмиру.

Извештаје о размештању сиријских плаћеника у Кашмиру демантовали су Министарство спољних послова Пакистана и председник Кашмира.

- Индијска пропаганда је смеће и сиров покушај поткопавања турске политичке и дипломатске подршке Кашмирцима који се боре против индијског угњетавања и тираније. То се неће догодити - рекао је председник Кашмира, Сардар Масуд Кан.

У недавним извештајима нису представљени материјални докази. Међутим, Турска има искуства у коришћењу својих сиријских опуномоћеника као пијуна за промоцију својих интереса у другим деловима света.

Између 2019. и 2020. године, Турска је распоредила око 18.000 сиријских милитаната у Либији да подржи владу Националног споразума са седиштем у Триполију. У другој половини 2020. године више од 2.000 сиријских милитаната подржало је велику офанзиву Азербејџана на спорни регион Нагорно-Карабах.

Упркос порицању Пакистана, постоји реална шанса да се Турска припрема да распореди своје плаћенике у Кашмиру.

Наредних неколико недеља и месеци вероватно ће се открити више информација по том питању.

О новом дивљаштву војника Азербејџана прочитајте ОВДЕ.

Извор: South Front

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА