Најновије

УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРА ЖУЈОВИЋА! Српски пулмолог открио која је највећа грешка коју правимо покушавајући да спречимо корону!

Лекари су недавно је упозорили да су се сусрели са пацијентима који су тврдили да су узимали антибиотике превентивно како би се заштитили од короне и упозорили на опасност од оваквог понашања. 

Дејан Жујовић. (Фото: Јутјуб)

Стручњаци упозоравају да, осим што антибиотици немају могућност да спрече да корона вирус уђе у организам, пацијенти овим путем могу себи да нанесу огромну штету по здравље. 

Пулмолог др Дејан Жујовић каже да када дође до заразе ковидом-19, антибиотик никако не треба да пију сви, већ само они са упалом плућа.

- Ако нема знакова запаљења плућа, анитибиотици немају никакву сврху. Само ако постоји налаз на плућима који указује на упалу, антибиотик има смисла. Користо се у протоколу лечења ковида, али не зато што може да излечи вирус, већ само да се постојећа упала не би додатно закомпликовала - каже пулмолог.

Постоји много болести за које се антибиотици прописују иако заправо не помажу, док је податак да их узимају и здраве особе потпуно невероватан, додаје он.

- Прво, таквом употребом уништава се цревна фолора. Друго, лекари су претходних година прописивали антибиотике за сваку ситницу, постали су "као бомбоне". Зато многи од њих више не делују, постали смо отпорни и када нам буду заиста потребни, они неће имати дејство - објашњава др Жујовић.

Светски стручњаци упозоравају да проблем отпорности на антибиотике расте таквом брзином да би чак и уобичајене инфекције могле дапостану смртоносне у наредних 20 година.

- Еритромицин је био савршен лек, али смо га давали за сваки мањи проблем, и сада га нико не прописује зато што је временом постао неефикасан. Тако ће да нам се деси и са другим лековима ако тако наставимо. Бактерије у нашем телу ће бити резистентне, временом ће постати супербактерије и то ће за нас бити врло опасно - каже др Жујовић.

Осим тога, отпорност бактерија на антибиотике све чешће доводи до озбиљних компликација током операција, због чега је угрожен живот пацијента.

Неке уобичајене инфекције током интервенције не могу да се санирају ако се не користе повећане дозе или потпуно нове врсте антибиотског лека.

Због тога, уместо штетне и опасне употребе антибиотика, лекари упозоравају да је и даље једини могући начин да се вирус превенира, и даље боравак на свежем ваздуху, активност и унос витамина, минерала, протеина који су неопходни за имуни систем и борбу организма са вирусом.

Све запаљиве изјаве Олбрајтове! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА