Најновије

"ОНИ ПРАТЕ ТРАДИЦИЈУ УСТАШКОГ ПОКРЕТА": Срби у Ливну огорчени (ВИДЕО)

Председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић изјавио је да припадници хрватског народа у Ливањском кантону прате традицију усташког покрета и у појединим институцијама постављају фотографије усташког поглавара Анте Павелића.

Усташе. (Фото: Јутјуб)

- Назив Херцегбосанска жупанија звучи као Херцег-Босна, а знамо да је у време Херцег-Босне извршено протеривање српског становништва из Дрвара, Босанског Грахова, Гламоча и Купреса - рекао је Радановић, коментаришући службени назив Херцегбосанска жупанија који је неуставан и шаховницу као грб Кантона 10, који каже вређају српски конститутивни народ.

Радановић је истакао да су Срби 1991. године били већинска популација у шест општина у Ливањском кантону јер су чинили 60 посто становништва, те оценио да данас српски народ у овом кантону није конститутиван.

Он је нагласио да Хрвати у Ливањском кантону и данас прате традицију усташког покрета.

- Неприхватљиви су називи одређених улица, институција, те фотографије Анте Павелића које су окачене у појединим институцијама кантоналне Владе, неприхватиљиво је да се било каква усташка и нацистичка обележја било где истичу - рекао је Радановић и додао да таква обележја плаше народ.

Он је апеловао да Кантон 10 усклади своје називе, уклони шаховницу као грб јер није у складу са Уставом и закононима, те да се уклоне сви називи улица који подсећају на усташки режим.

Радановић је као пример навео Домобранску улицу у Ливну, казавши да су "домобрани били део усташког покрета".

Делегат из реда Срба у Дому народа Парламента федерације БиХ Горан Броћета рекао је раније Срни да службени назив Херцегбосанска жупанија који је неуставан и шаховница као грб овог кантона вређају српски конститутивни народ, због чега ће Клуб Срба у Скупштини кантона на првој наредној седници клуба покренути питање службеног кориштења неуставних обележја и назива имена у кантону.

Застава и грб кантона били су исти као и застава и грб "Хрватске заједнице Херцег-Босне". Ове симболе прогласио је неуставним Уставни суд Федерације БиХ, јер представљају традиције само једног конститутивног народа (Хрвата). Локална влада, међутим, и даље користи ова обележја.

Осим неуставног назива Херцегбосанска жупанија, користе се и називи Кантон 10 и Ливањски кантон.

 Више о томе ОВДЕ.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА