Најновије

ПЛАМЕН ВЕЧНЕ ВАТРЕ СТИЖЕ У БЕОГРАД: Симбол братства Србије и Русије (ВИДЕО)

Очување сећања на подвиг совјетских војника и њихових српских савезника током Другог светског рата је морал двеју братских држава, Русије и Србије, рекао је Сергеј Наришкин, председник Руског историјског друштва и директор Спољнообавештајне службе Русије.

Наришкин преузима пламен (Фото: РИА Новости)

Очување сећања на подвиг совјетских војника и њихових српских савезника током Другог светског рата је морал двеју братских држава, Русије и Србије, рекао је Сергеј Наришкин, председник Руског историјског друштва и директор Спољнообавештајне службе Русије.

Наришкин је учествовао у церемонији узимања делића Вечне ватре са зида Кремља ради преноса у Београд. Церемонија се подудара са крајем Године сећања и славе, чија је сврха била очување историјског сећања и прослава 75. годишњице победе у Великом отаџбинском рату.

Пренос честице Вечне ватре са зидина Кремља у Београд је симболичан чин који ће „обележити вековно братство наша два народа, засновано на заједничкој историји, заједничкој вери и богатим културним традицијама“, рекао је Наришкин током церемоније.

Српски народ претрпео је велике губитке током ратних година као резултат геноцидне политике коју су водили Хитлерови злочинци, додао је Наришкин.

„Говоримо о стотинама хиљада цивила који су намерно истребљени у Југославији од руку Хитлерових злочинаца и њихових саучесника - усташа“, рекао је Наришкин, преносе РИА Новости.

Ослободилачка мисија Црвене армије постала је спас за српску нацију, додао је Наришкин.

„Сигуран сам да је очување сећања на подвиг совјетских војника и савезника - српских патриота, антифашиста - морална дужност наша два народа, наше две братске земље“, нагласио је он.

Церемонији су присуствовали и заменик министра одбране - начелник Главног војно-политичког директората Оружаних снага РФ, генерал-пуковник Андреј Картаполов, шеф "Росотрудничества" Јевгениј Примаков, директор Четвртог европског оделења Министарства спољних послова Јуриј Пилипсон и специјални изасланик председника за међународну културну сарадњу Михаил Швидкој.

У уторак ће бакљу у Београд доставити руска делегација предвођена помоћником председника Русије, председником Руског војно-историјског друштва Владимиром Мединским.

Ко учествује у свим обојеним револуцијама на постсовјетском простору, погледајте ОВДЕ.

Извор: Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА