Најновије

ЗА ЊИХ НИКО НИЈЕ ЧУО: У либијском рату се појавила и трећа страна, народ који је и Гадафију задавао невоље

Фронт Тубу за спас Либије (ТФСЛ) је милитантна група, створена средином 2007. године да брани права и интересе народа Тубу у Либији. На њеном челу, налази се Иса Абдел Маџид Мансур, либијски вођа племена Тубу. Седиште ТФСЛ-а је у Ослу, у Норвешкој.

Рат у Либији (Фото: Јутјуб)

ТФСЛ је учествовао у либијском грађанском рату на побуњеничкој страни, а званично је расформиран у августу 2011. године, падом Триполија. Упркос томе, група је поново формирана у марту 2012. године, са циљем да "заштити Тубу народ од етничког чишћења".

Народ Тубу (у буквалном преоводу "народ стена"), је етничка група која живи на простору северног Чада, јужне Либије, североисточног Нигера и северозападног Судана.

Најчешће живе као сточари и номади, али се баве и пољопривредом. Њихова насеља се налазе у близини оаза.

Карактеристично за њих је да имају племенско уређење, а да свако племе (клан) поседује одређене оазе, пашњаке и бунаре, на којима живи и које користи.

Основна подела народа Тубу, јесте на две уско повезане групе: Теда (Тода) и Дазагра (Дазага/Даза). Сматра се да ове две групе имају заједничко порекло и да говоре готово истим језиком, који потиче из сахарске гране, нилосахарске језичке породице.

Од две групе, Дазагра је бројнија, са 1.500.000 припадника, док Теда броји само 750.000 људи.

Народ Тубу је понекад називан "црним номадима Сахаре". Насељавају широк простор централне Сахаре, а себе сматрају "ратничким племеном".

У исламској литератури, народ Тубу се, заједно са народом Загава, у тексту арапског учењака Ибн Кутаиба, најраније спомиње у 8. веку.

Правни обичаји народа Тубу, углавном се заснивају на исламском закону који омогућава крвну освету. На пример, убиство неког припадника племена, решава се директно између породица жртве и убице. Част Тубу народа захтева да неко из породице жртве покуша да убије убицу. Помирење прати плаћање "Гороге" тј. крвног новца.

Традиција Тубу народа, забрањује брак између најближих рођака, што је уобичајена пракса међу многим муслиманским етничким групама у Африци. Мушкарац се може оженити и имати више жена у складу са исламским начелима, међутим, ова пракса је само донекле заступљена у Тубу друштву.

Народ Тубу, чини националну мањину у Либији, и над њиме је "вршена масовна дискриминација", како за време владавине Моамера Гадафија, тако и у време након завршетка грађанског рата у Либији.

Још у децембру, 2007. године, Гадафи је одузео либијско држављанство припадницима народа Тубу, сматрајући да они нису Либијци. Због тога, њима је била ускраћена здравствена заштита и приступ образовању.

Нетрпељива политика Гадафија према народу Тубу, довео је до њихове реакције и формирања Тубу Фронта за спас Либије (ТФСЛ). Овај милитантан покрет, имао је за циљ да подигне устанак против Гадафија и његове политике.

Сукоб је кулминирао новембра 2008. године, када је дошло до отвореног устанка ТФСЛ-а у граду Куфри. Побуна је трајала свега пет дана, и однела је 33 живота. Либијске власти су наводно окрутно су угушиле овај устанак.

Ситуација се није побољшала, напротив, већ новембра 2009. године, Гадафијеве снаге су наводно започеле са насилним пресељавањем и рушењем домова Тубу народа, што је многе припаднике овог клана оставило без ичега. Упркос јавној осуди оваквог понашања, "репресија је настављена".

Свако ко је пружио и најмањи отпор, био је претучен и затворен.

Почетак грађанског рата у Либији, добро је дошао народу Тубу да своје незадовољство искаже оружјем.

Тубу се одмах сврстао на страну побуњеничких анти-Гадафијевих снага, па је тако поново формиран Тубу Фронт за спас Либије.

Најзначајнија акција коју су извели у рату, било је учествовање у операцији "Фезан", која је имала за циљ овладавање југозападном Либијом. ТФСЛ је чак накртатко, успео да одржи градове Катрун и Марзук под својом контролом.

У марту 2012. године избили су крвави сукоби између ТФСЛ-а и арапских племена, у јужном граду Саба у Либији. Предводник ТФСЛ-а, Иса Абдел Маџид Мансур, склопио је споразум са бившим противницима, милицијом Туарега, које су се тада заједно нашле у саставу Владе националног споразума (ГНА), под покровитељством Уједињених нација.

Гласине се шире из Москве, Путин болује од рака!? Огласио се Кремљ и шта каже прочитајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА