Најновије

КРИЗНИ ШТАБ ПРЕЛОМИО: Ево да ли ће бити полицијског часа за Светог Николу

Већ наредног викенда према незваничним информацијама од саговорника из Кризног штаба, поједини предузетници попут фризера и сличних делатности моћи ће да раде до 14 или 15 часова. Исто важи и за поједине продавнице које не спадају у прехрамбене, а разматра се и да радним данима буду отворене до 21 час.

Кризни штаб (Фото: Влада Србије)

Кафићи, барови и ресторани и даље ће морати да буду затворени од петка у 17 часова до понедељка ујутру.

Кризни штаб одржаће нову седницу у петак, дан уочи Светог Николе, на којој ће поменуте мере бити ублажене. Све друго ће остати на снази, а разговараће се и о режиму током новогодишњих празника.

- За Светог Николу сигурно нам не прети полицијски час. За сад делује и да у новогодишњој ноћи неће бити забране кретања. Ипак, то би могло и да се промени зависно од кретања броја заражених. Што се тиче забране окупљања, она сигурно остаје на снази и новогодишњих прослава на јавним местима неће бити - објашњава саговорник.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је јуче да је лично потпуно против забране кретања и затварања продавница и занатских радњи викендом јер ти грађани морају да зарађују и хране децу.

- Не волим да ограничавамо људе у слободи кретања. Ми смо то радили, али ови што нам спочитавају да то треба поново да радимо су поднели тужбу против Републике Србије због дискриминације старијих особа које нису могле да излазе у марту и априлу, тако да не можете удовољити људима - навела је премијерка и додала: 

- Ја не видим никакав проблем да, када вам бројеви падају одложите одлуку око Нове године, која треба да ступи на снагу за 16 дана. Па ваљда желите да видите како ће бити. И многе друге озбиљне земље, као што су Француска и Аустрија, тако раде. 

Као што је и најављено, улазак у Србију биће за странце дозвољен само уз негативан ПЦР тест, не старијии од 48 сати. Држављани Србије мораће такође да имају ПЦР тест, али уз опцију да, ако га немају, оду у кућну изолацију у трајању од 10 дана, коју могу прекинути када ураде тест. Ова мера ступа на снагу 20. децембра. Изузетака нема, тако да мера обухвата и све уласке са територије БиХ, односно Републике Српске.

Према одлуци Владе, цена тестирања на лични захтев за стране држављане сада износи 18.000 динара, док је за држављане Србије цена до краја године непромењена и износи 6.000 динара. Од 1. јануара цена тестирања на лични захтев за домаће држављане износиће 9.000 динара. 

Кон: Дочек није реалан

Епидемиолог и члан кризног штаба Предраг Кон изјавио је јуче, говорећи о епидемиолошким мерама за Нову годину и Божић, да још нема одлуке о томе. На питање колико је реално да се уведе полицијски час, Кон је рекао да на то не може да одговори, али да може да каже да није реално да ће се Нова година дочекивати као да се ништа не дешава.

Кон је рекао да је број новозаражених коронавирусом почео да пада у односу на пре десетак дана, а да ће се ефекти када је реч о броју пријема у болнице осетити за десетак дана.

У либијском рату се појавила и трећа страна, народ који је и Гадафију задавао невоље. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА