Најновије

ИМА ЛИ ПИЛОТА У ШПИЈУНСКОМ АВИОНУ САД: У-2 први пут контролисала вештачка интелигенција (ВИДЕО)

Ваздухопловство Сједињених Држава је 15. децембра први пут успешно извело лет шпијунским авионом У-2 који је у потпуности контролисала вештачка интелигенција (АИ).

У-2 први пут контролисала вештачка интелигенција (Фото: Јутјуб)

Др. Вил Ропер, помоћник секретара Ратног ваздухопловства за набавку, технологију и логистику, открива како су он и његов тим стварали историју.

За љубитеље Ратова звезда, Ловац са Икс крилима ловац није комплетан без Р2-Д2. Без обзира да ли требате да покренете претвараче, повећате снагу или поправите покварени стабилизатор, тај поуздани дроид, пун живахних звучних сигнала и шкрипања, врхунски је копилот.

Удруживање вештачке интелигенције (АИ) са пилотима више није ствар само научне фантастике или филмских хитова. У уторак, 15. децембра, ваздухопловство је успешно спровело лет са АИ на шпијунском авиону У-2 у Калифорнији: први пут је АИ контролисао амерички војни систем.

После више од милион тренинга, лет је био мали корак за компјутеризованг копилота, али то је огроман скок за „рачунарску врсту“ у будућим војним операцијама.

Америчка војска се кроз историју борила са развојем дигиталних способности. Тешко је поверовати да су тешко кодирани рачунари и тешко доступни подаци - а још мање АИ - успоравали развој најсмртоноснијег хардвера.

Али, почев од пре три године, ваздухопловство је направило свој огроман скок ка дигиталном добу. Напокон разбијање кода на војном софтверу, изградили смо први Пентагонов комерцијално инспирисани развојни тим.

Уз позивни знак ARTUµ, обучили смо  µZero- водећи светски рачунарски програм који доминира шахом, Го, па чак и видео играма без претходног познавања њихових правила - за управљање шпијунским авионом У-2. Иако му је недостајало оних живахних звучних сигнала и цвиљења, ARTUµ је надмашио свог имењака у филму у једној карактеристичној особини: био је то командант мисије, коначни ауторитет одлуке у тиму човек-машина. А с обзиром на велике улоге глобалне АИ, надмашивање научне фантастике мора постати наша војна норма.

Лет је био извиђачка мисија током симулираног ракетног удара у ваздухопловној бази Бил у уторак. ARTUµ је тражио непријатељске лансере, док је пилот тражио авионе који прете, обојица су користила радар У-2.

Чињеница да је ARTUµ командовао мање се односила на било коју одређену мисију, него на то колико у потпуности војска мора да прихвати АИ да би одржала предност на бојном пољу. Удруживање са поузданом АИ у свим аспектима сукоба - чак и повремено постављајући је за руководиоца - могло би да преокрене те шансе у корист САД.

Руски ратни брод стигао до Сирије, крстареће ракете спремне да полете као из праћке! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Popular Mechanics/ Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА