Најновије

Ниједна друга држава на свету нема такво оружје: Руска ракета коју је немогуће пресрести (ВИДЕО)

Русија је тестирала нови хиперсонични пројектил „Циркон“, који је готово немогуће пресрести. Војни експерти су стварање те крстареће ракете назвали револуцијом у области производње ракета.

Лансирање "Циркона" (Фото: Јутјуб)

Стручњаци објашњавају да тренутно ниједна друга држава на свету нема такво оружје, које је у стању да хиперсоничном брзином пређе тако велике раздаљине, задржавајући истовремено способност маневрисања и прецизност гађања.

„Ракета ’Циркон‘ је првенствено противбродска ракета, али као што видимо, може да уништава и копнене циљевe. Једна од њених главних карактеристика је хиперсонична брзина од осам-девет маха (односно, до 11.000 километара на час) и домет гађања до хиљаду километара“, каже за Спутњик руски експерт Јуриј Зверјов.

Такви параметри чине „Циркон“ готово недостижним за савремена средства противваздушне одбране.

Главне мете „Циркона“ су носачи авиона, крстарице, разарачи и други велики војни бродови потенцијалног непријатеља.

Ова супериорност Русије у хиперсоничном оружју изазива озбиљну забринутост на Западу, али руски стручњаци истичу да тестирање „Циркона“ није покушај демонстрирања војне моћи западним земљама.

„Цирконом“ се наоружавају бродови и подморнице

Суперсонична ракета „Циркон“ тестирана је у Белом мору, а циљ је био обалска мета, удаљена на више од 350 километара. Ракета је лансирана са фрегате „Адмирал флоте Совјетског Савеза Горшков“, летела је брзином већом од осам маха и погодила мету на полигону Чижа у Архангелској области.

Ово тестирање је било прво испитивање „Циркона“ са гађањем обалског циља и треће са фрегате „Адмирал флоте Совјетског Савеза Горшков“. Претходно је ракета са исте фрегате тестирана почетком октобра и у новембру ове године. Оба пута су били морски циљеви, а тестирања су прошла успешно.

Војни стручњаци очекују да ће руска Ратна морнарица већ 2021. године бити наоружана овим ракетама, а у московским стручним круговима круже приче да ће „Цирконима“ бити опремљени сви перспективни велики ратни бродови и подморнице.
„Ракета се може користити и са бродова и са подморница. Сада се тестира и у будућности ће тим ракетама бити наоружани ратни бродови, посебно атомске ракетне крстарице и нуклеарне подморнице. Ове ракете немају пандана у свету. Хиперсоничне ракете се развијају и у САД, али нису стављене у употребу... Тако да је наша ракета ’Циркон‘ јединствено оружје“, каже Зверјов.

 

Повећава се потенцијал руске флоте

Медији су већ писали о томе да ће ракету „Циркон“ добити и модернизоване тешке нуклеарне крстарице пројекта 1144М и будући разарачи пројекта „Лидер“, али за сада се засигурно зна да и фрегате пројекта 22350, у које спада и „Адмирал Горшков“, могу носити „Цирконе“, што значи да могу бити укључене у решавање задатака у борби противавионских формација, а то значајно повећава борбени потенцијал руске флоте.

„При таквој брзини, практично ниједан противваздушни или противракетни систем није у стању да одбије напад ове ракете. То јесте, грубо говорећи, ми смо у овој фази практично необориви“, закључио је Зверјов.

Раније је председник Русије и врховни командант Оружаних снага Владимир Путин успешно тестирање суперсоничне ракете „Циркон“ назвао „великим догађајем за земљу“. Шеф Кремља је истакао да опремање Оружаних снага најновијим системима наоружања, какво нема нико у свету, сигурно и дугорочно обезбеђује одбрамбену способност земље.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА