Најновије

СПРЕМАЈТЕ СЕ ЗА РАТ: Грчки Парламент донео је одлуку из које се види колико је турска претња озбиљна

Грчки Парламент усвојио је буџет за 2021. годину у коме је ставка за војску драстично увећана у односу на предходне године што показује да ова земља озбиљно сматра претњу од избијања рата са Турском због гасних налазишта у Медитерану.

Грчка војска (Фото: Јутјуб)

Грчке власти тврде да је буцет увећан за 57 посто у односу на 2019. годинину, али финансијски стручњаци тврде да је он реално дуплиран.

Грчка је у 2021. години наменила 5,5 милијарди евра за наоружање упркос економској кризи.

У наредној години планирана је набавка 18 француских “Рафале” борбених авиона од чега ће грчка исплатити у 2021. години 1,5 милијарди евра. Укупна цена 18 авиона је 2,5 милијарди.

Планирано је да се војне снаге у наредној години увећају за 15 000 војника, да се осавремене Ф16 авиони као и купе дронови и хеликоптери.

Турска је већ напала грчку границу пуштањем миграната да прелазе са њене територије без контроле, ове земље редовно изводе маневре у средоземљу а Ердоган је недавно затражио и формално признање две државе на Кипру. Грци су недавно ухапсили два турска шпијуна на Родоси због надгледања и снимања грчких војних бродова,а један од њих био је радних турског конзулата на том острву. 

У сукобу са Турском Грчка за сада има отворену подршку Египта који се такође противи Турским амбицијама у Средоземљу и који је ушао у директан сукоб са Турском у Либији,

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА