Најновије

ИНЦКО РУШИ ДЕЈТОН И ПОДРЖАВА ВУЧИЋА: ''Пратим га више од деценије''

Председник Вучић је увек био коректан што се тиче територијалног интегритета Босне и Херцеговине, изјавио је високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко.

Валентин Инцко (Фото: Јутјуб)

Инцко је у разговору за BBC рекао да за више од деценије, колико он то прати, није било ниједне Вучићеве изјаве која би ставила под знак питања БиХ као државу

На опаску да сарадници председника Вучића често дају потпуно супротне изјаве, одговара да, као што је он последњи ауторитет у интерпретацији Дејтонског споразума, тако је председник Вучић последњи ауторитет што се тиче сарадње са БиХ.

Инцко је поздравио и све инвестиције Србије, као што је аеродром у Требињу.

Када је реч о оптужбама да ради на укидању Републике Српске, Инцко каже да нема ништа против да постоји Република Српска, као што, објашњава, постоји Баварска у Немачкој и Тексас у САД, и додаје да се свуда уз заставе тих ентитета истичу и државне заставе.

Говорећи о Дејтонском споразуму, Инцко оцењује да је он омогућио једну државу за све који у њој живе и да то није мало.

"Дејтон је зауставио рат и то не сме да се потцењује - Дејтон је почетак, али никако крај: то није плафон, може се до неба", сматра Инцко.

Према његовом мишљењу, велика мана Дејтона је то што све институције личе на домове народа,а то, каже, није увек функционално.

"Дејтон је разоружао војске, али су сви добили политичко оружје - витални национални интерес, витални ентитетски интерес - па сад пет људи може да блокира целу државу", оцењује Инцко.

Он сматра да се зато позиви на промене унутрашњег уређења БиХ све чешће чују, али да се мора пазити да нико од конститутивних народа не изгуби свој идентитет, јер би, према његовим речима, Босна и Херцеговина "била досадна" кад би имала само један народ.

„Никад Босна и Херцеговина неће бити централизована држава, али мора бити функционална држава", наглашава Инцко.

Да ли Вучић признаје независност Косова, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА