Најновије

БАЈДЕНОВ ПАКЛЕНИ СЦЕНАРИО ЗА БАЛКАН, КРЕЋЕ УДАР НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ! Србомрзац Сервер најављује "промену дејтонске структуре БиХ..."

Реконструкција, или реформа Дејтонског мировног споразума сигурно ће бити један од задатака САД и медијски пројектованог председника САД Џоа Бајдена, казао је за Аваз професор „Џон Хопкинс“ универзитета у Вашингтону Данијел Сервер.

Сервер (Фото: Јутјуб)

- Током тих разговора договорен је јачи ангажман на Балкану, а тај ангажман не може проћи без промена дејтонске структуре БиХ - нагласио је Сервер.

Према његовим речима, САД и ЕУ морају учинити све да БиХ постане функционална, ефикасна и уједињена држава, у својим тренутним границама способна да испуни увете за улазак у НАТО и ЕУ.

- То захтева уклањање сложене управљачке архитектуре створене у Дејтону. Босном и Херцеговином убудуће би требала управљати влада у Сарајеву способна да преговара и спроводи своје обавезе према ЕУ, као и општине које пружају услуге грађанима, с једнаким правима за појединце и снажном правном и судском заштитом мањина - нагласио је.

На питање како је то могуће постићи, Сервер каже да САД и ЕУ морају постићи споразум о покретању процеса уставних и других реформи. 

- Припремити нови устав који елиминише или драстично умањује улогу ентитета и који ће осигурати пуну примену одлука Европског суда за људска права. ММФ и Светска банка морају прекинути с праксом помагања ентитетима, а новац се мора преусмерити на општине и Државну владу у Сарајеву - истакао је Сервер.

- Неопходна је реформа Изборног закона, а која ће развластити етички утемељене политичке странке. Парламент БиХ би требао бирати једног председника и два потпредседника државе. Стриктно се мора ограничити право на витални национални интерес. Нужно је усвојити закон којим се осигурава транспарентније финансирање политичких странака у БиХ, а захтевајући демократске процедуре за избор страначких лидера - поручио је Сервер. 

Планирана ликвидација Шешеља! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Дневни аваз


 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА