Најновије

СВЕТ КЛИЗИ У КОНТРОЛИСАНИ ХАОС: Лукашенково упозорење на самиту ОДКБ

Председник Белорусије Александар Лукашенко учествовао је на заседању Савета колективне безбедности ОДКБ.

Александар Лукашенко (Фото: Председништво Белорусије)

Током видео комуникације са својим колегама, лидерима Русије, Јерменије, Казахстана, Киргистана и Таџикистана, белоруски лидер је изразио забринутост због развоја догађаја на светској сцени уопште, а посебно у Европи.

Према Лукашенку, данас „међународни поредак клизи према такозваном контролисаном хаосу. Постоји добро осмишљена и оркестрирана активност глобалних играча, који понекад рачунају ни са чим, чак ни са интересима сопствених народа “.

„Очигледно је да у западном друштву није пронађена универзална равнотежа између грађанских слобода и интереса националне безбедности. Очигледно је да из тога проистиче све нецеремонијалније наметање двоструких стандарда међународној јавној савести.

Односно, с једне стране, крајње оштру реакцију западних власти на протесте и генерално непопуларну државну политику, они представљају као објективну нужност. С друге стране, мере других земаља за обезбеђивање стабилног развоја, одржавање реда и закона представљају се као диктатура и деспотизам. Иако су ове мере за ред величине мање од њихових властитих “, - нагласио је председник Белорусије.

„У условима ових неједнаких координатних система, манипулација људима, употреба хибридних утицаја и технологија такозваних револуција у боји постале су уобичајене. Штавише, овде нема обојених револуција, то су обични нереди“, додао је Лукашенко.

Такође је изразио забринутост због нагомилавања војног присуства САД-а и НАТО-а на западним границама ОДКБ-а.

„Свет је поново на ивици да покрене неконтролисану трку у наоружању. Најопаснији феномени, наиме војна конфронтација између светских центара моћи, ескалирају.

Озбиљну забринутост изазива нагомилавање војног присуства САД-а и НАТО-а близу западних граница ОДКБ-а “.

Лукашенко је објаснио да се пре свега ради о размештању додатног америчког контингента у Пољској и његовим плановима за стварање нових објеката војне инфраструктуре. „Јасно видимо пораст системских војних мера на територији ове земље и у балтичким државама“, рекао је он.

Какав пех се догодио јерменском премијеру на самиту ОДКБ-а, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА