Најновије

НИЈЕ ГЛОБАЛНО ЗАГРЕВАЊЕ ВЕЋ ОВО: Погледајте шта нас чека за 4 године!

Тим стручњака је упозорио да ће велики сеизмички догађаји, укључујући и вулканске ерупције, скакање глобалних температура и дестабилизацију земљине коре, постати чешћи након што су примећене забрињавајуће промене на површини Сунца.

Наступа глобално замрзавање и трајаће 15 година (Фото: pixabay)

Могло би да потраје и до 15 година да се соларна активност врати у нормалу, са екстремним временским условима и ниским температурама све до 2035. године.
Ово упозорење ће разбеснети активисте животне средине који тврде да ће се до 2030. године свет суочити са повећањем нивоа мора и поплавама због топљења ледина на половима.
Сунце је сада без пега, по први пут у пет година након 21. дана минималне активности која је уочена током 2016. године.
Иако су се пеге поново спорадично појавиле током лета, током године су забележени поновне неактивности.
Овај тренд је навео научнике да упозоре да свет јури ка историјском догађају соларног минимума, са исходом потенцијалног пада на најнижи икада забележен.
Верује се да ће овај феномен донети екстремно хладно време у Европи, укључујући Британију, Северну Америку и дуж јужне хемисфере која утиче на Нови Зеланд и делове Јужне Америке.
Они су такође повезани са великим земљотресима који подстичу страхове да би се већи градови, укључујући Токио и Лос Анђелес, могли суочити са следећим великим ударом.
Истраживање Свемирског и научног истраживачког центра на Флорити је открило снажну везу између ниске соларне активности и сеизмичких догађаја.
Студија се осврнула на вулканске активности између 1650. -2009. године и земљотресе између 1700. – 2009. године, поредећи их са извештајима о сунчевим пегама.
То је открило застрашујућу корелацију између смањене соларне активности и највећих сеизмичких и вулканских догађаја у историји.
Истраживачи у јапанском Институту за истраживање космичког зрачења су закључили да постоји веза између глобалних вулканских активности и падова соларне активности.
Аутор студије, Тошиказу Ебисузаки, је рекао: “Вулкани са магмом богатом силицијумом и великом вискозношћу имају тенденцију да произведу насилне експлозивне ерупције које доводе до катастрофа у локалним заједницамаи снажно утичу на глобалну животну средину.“
“Испитали смо време 11 еруптивних догађаја који производе магму богату силицијумом из четири вулкана у Јапану (планина Фуџи, планина Усу, Мyојинсхо, и Стсума-Иwо-јима) у протеклих 306 година (од 1700. до 2005.)“
“Девет од 11 догађаја се догодило током неактивних фаза соларне магнетне активности (соларног минимума), који је добро индексиран по броју група пега.“
“Ова снажна повезаност између времена ерупција у соларног минимума је статистички значајан на нивоу поузданости од 96,7 одсто.“
Очекује се да ће се учесталост сунчевих пега брзо смањивати током наредне четири године и да ће свој минимум достићи између 2019. и 2020. године.
Соларни експерт Пирс Корбин из групе за прогнозу WеатхерАцтион је упозорио да се Земља суочава са још једним мини леденим добом са потенцијално катастрофалним последицама.
Он је рекао: “Сада соларна активност опада и у веома смо мирном периоду.“
“То може довесте до промене у млазној струји померајући је јужније и тиме проузроковати веома хладно време у Европи, Британији и Северној Америци.“
“Очекујемо да темепературе падну до тачке замрзавања океана и ледених наноса око обала у Европи – очекујемо следеће мини ледено доба.“
Јапан, Америка, Филипини и регије на Блиском истоку и у Азији склоне земљотресима  ће бити стављене у стање приправности, упозорио је.
Он је објаснио да мањи соларни бљескови повезани са периодом минимума смањују магнетну силу на површини Земље.
То зауставља сва кретања тектонских плоча, омогућавајући да се игради огроман притисак испод земљине коре.
Резултат је, каже господин Корбин, као експрес лонац, са најмањим покретом ће се изазвати масовни земљотрес.
“Замислите  то као да поредите две кесе шећера које се попуњавају,“ рекао је он.
“Ако имате једну са малом рупом на дну, она се стално празни док је пуните тако да нема укупни ефекат.“
“Друга нема рупу, тако да се она пуни све више и више док на крају не пукне, а то је управо оно о чему говоримо.“
“Оно што очекујемо је уопштено мање земљотреса, али више оних екстремно тешких у ризичним регионима, а то је веома забрињавајуће.“
“Токио, Лос Анђелес и други велики градови би се могли суочити са следећим великим.“
Научници предвиђају да ће број примећених сунчевих пега наставити да опада током наредних неколико година до 2020. године.
На крају ће се “празан период“ растезати месецима што ће активирати почетак следећег соларног минимума који би могао да потраје 15 година…
То ће означити 24. циклус још од 1755. године када је соларна активност први пут забележена и повезана са климом и променама у земаљским условима.
У Британији је главна претња понављање последњег значајног соларног минимума који је изазвао злогласно мало ледено доба 1600-их година.
Током такозваног маундеровог минимума је дошло до изузетно оштрих зима које су уништиле Велику Британију и северну Европу и до смрзавања реке Темзе.
Соларни физичар Дејвид Хатавеј, из НАСА-иног центра, додаје: “Соларни минимум долази, и долази пре него што смо га очекивали.“ Извор: webtribune

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА